Alencop: una cooperativa inclusiva, sostenible i transformadora

L'any 2015 un grup de persones de diferents nacionalitats de l'africa subsahariana van decidir crear Alencop, una cooperativa que garantís unes condicions de treball i de vida dignes per al col.lectiu dedicat a la recollida i la gestió correcta de ferralla i d'electrodomèstics en desús. El projecte és un exemple de nova indústria, neta i sostenible, i de dinamització de polígons de la ciutat, amb la nova seu al Bon Pastor.

25/04/2018 16:45 h

Ajuntament de Barcelona

Nova indústria

Actualment Alencop ofereix un servei gratuït de recollida a domicili de ferralla i d’aparells elèctrics i electrònics als districtes de Sant Martí, Sant Andreu i a tres barris de l’Eixample (Dreta de l’Eixample, el Fort Pienc i la Sagrada Família). Les noves instal·lacions els permetrà ampliar el radi d’actuació als districtes de Sants, l’Esquerra de l’Eixample i la meitat de Nou Barris.

La iniciativa s’emmarca en el Pla de barris del Bon Pastor i Baró de Viver, que inclou un pla d’accions específiques per dinamitzar el polígon fent servir les naus sense ús per a projectes cooperatius i d’economia verda i circular, i també forma part del Pla de desenvolupament econòmic del districte, que té en la reindustrialització no-contaminant i transformadora un dels principals motors.

Economia social i cooperativa

Amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida dels electrodomèstics, es posa en marxa un nou servei de reparació d’aparells electrònics per fer-ne possible la reutilització. Un cop reparats, es comercialitzaran a la nova botiga d’aparells de segona mà, que en breu tindrà una versió en línia. A més, s’està adequant un espai on la ciutadania podrà reparar els seus electrodomèstics amb les eines i l’assessorament dels experts d’Alencop.

L’any passat la cooperativa va fer 110 recollides mensuals, amb una mitjana de 66 quilograms per recollida, i està pendent que es tramiti la llicència de gestió de residus per poder tractar-los i desballesta-los, tasques que actualment es fan en plantes de reciclatge.

Més enllà de l’impacte en la sostenibilitat mediambiental del territori, l’objectiu de la cooperativa és afavorir la integració social i la capacitació econòmica de les persones en situació de vulnerabilitat. Alencop regularitza la situació dels seus membres mitjançant contractes de treball, a més de satisfer-ne les necessitats bàsiques, d’habitatge i de formació.

Etiquetes associades a la notícia