Foment de la descentralització i la sostenibilitat del turisme

S’ha aprovat destinar 1.221.790,44 euros, provinents de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), a projectes de desenvolupament turístic que es duran a terme en diferents districtes. Amb el fons es prioritzen aspectes de l’activitat turística que són estratègics per a Barcelona, com la diversificació del turisme en el territori i el foment del turisme responsable. Els districtes han presentat, perquè se’ls financiï amb diners de l’IEET, diversos projectes de millora d’infraestructures o senyalització dels espais o actius turístics del territori, així com de promoció de bones pràctiques en pro d’un turisme responsable.

29/04/2022 13:23 h

Ajuntament de Barcelona

Als districtes es pretén contribuir a la dinamització social, cultural i econòmica dels barris, posant a l’abast dels visitants, tant locals com forans, diferents projectes i activitats per donar a conèixer els atractius tangibles i intangibles del territori i la ciutat. Així mateix, es busca potenciar un visitant respectuós amb el medi ambient i socialment responsable. Les actuacions previstes són:

  • L’Eixample: es destinen 71.783,73 euros al servei de visites guiades de la Model. Es tracta d’un programa ampli que adapta els continguts per adreçar-se al públic escolar, familiar i turístic que complementa l’accés lliure al recinte.
  • Sants-Montjuïc: amb una inversió de 175.000 euros, se subvencionen els projectes “Viu Montjuïc”, un programa d’activitats festives de cap de setmana coorganitzades amb tots els operadors culturals, i les Trobades Informatives de Connexió, formacions estratègiques i tallers participatius que involucren tot l’ecosistema del districte vinculat a l’economia del visitant, per orientar-lo cap a la sostenibilitat turística.
  • Les Corts: es destinen 122.465,61 euros a actuacions com l’actualització de les sis rutes accessibles existents i el disseny d’una de nova, la Ruta Campus Sud; la instal·lació de plaques gravades amb els testimonis de les dones represaliades a l’antiga presó de les Corts, i l’actualització i la difusió de 50.000 plànols turístics, comercials i de serveis del districte.
  • Gràcia: es destinen 139.425,50 euros a implementar diferents actuacions previstes al Pla de places 2022 que donen continuïtat a l’objectiu de consolidar el canvi d’usos i pacificar les places de la Vila de Gràcia durant tot l’any. Es duran a terme, entre d’altres mesures, diverses propostes per sensibilitzar la ciutadania i els visitants sobre la bona convivència i consolidar les taules ciutadanes.
  • Horta-Guinardó: 40.914 euros aniran a la gestió i la millora de zona museïtzada de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira per tal de millorar la convivència entre els visitants i el veïnat. A més, es pressuposten 40.777 euros per a la promoció turística i la creació de nous continguts com la “Ruta literària i escènica de Marsé a Mercè”, una proposta que vincula la literatura i el paisatge a través d’una ruta literària i artística, o la creació de nou rutes al barri de Sant Genís dels Agudells i Montbau, així com la gestió i l’execució d’itineraris històrics als dotze barris del districte. A la porta d’accés més utilitzada per entrar al Parc de Collserola, s’hi instal·larà una guingueta destinada a agents cívics i informadors, amb un cost de 87.150 euros.
  • Sarrià – Sant Gervasi: a la carretera de les Aigües s’hi situarà una altra guingueta informativa, complementària de la d’Horta-Guinardó, amb un cost de 93.593,50 euros.
  • Nou Barris: es destinen 136.100 euros a diferents projectes, com donar suport econòmic al Festival de Flamenc; impulsar les activitats de San Froilán, una de les festes tradicionals del districte, i promoure la campanya de Nadal del 2022, que es reforçarà amb activitats, intervencions artístiques i foment del comerç local del districte.
  • Sant Andreu: 300.000 euros de la taxa es destinen a l’execució de l’obra de la tercera fase de museïtzació del refugi antiaeri de la Sagrera.
  • Sant Martí: la taxa finança amb 14.580,50 euros la creació de visites guiades teatralitzades pels eixos comercials dels barris del Clot i el Poblenou.

Renovació del servei d’agents cívics en espais de gran afluència turística

Després de dos anys de pandèmia, en els quals el servei es va reorientar cap al suport als punts de vacunació i altres tasques relacionades, i en un escenari de recuperació de l’ús turístic de la ciutat, es torna dotar amb fons de l’IEET el servei d’agents cívics, que busquen afavorir l’ús cívic i la convivència als espais públics amb més afluència de visitants, amb una partida d’1 milió d’euros.

Durant el mes de març, últim període amb dades oficials disponibles, s’ha refermat la recuperació del nombre de turistes que s’havia iniciat en el segon semestre del 2021, cosa que ha afavorit la celebració a la ciutat de diferents congressos i esdeveniments, en especial el MWC i 4FYN. Entre els mesos de gener i març del 2022, s’han allotjat a la ciutat 1,6 milions de turistes, que han realitzat més de 5 milions de pernoctacions (és un increment del 382,2% i del 283% respecte al 2021, i un descens del 33,6% i el 26,4% respecte al 2019).

El servei gestionat per la societat municipal BSM inclou 58 agents al llarg de l’any i fins a 70 en els mesos d’estiu i punts i zones de més densitat turística. Així mateix, els agents cívics fan tasques de suport tot l’any, al matí, a les deu oficines d’atenció ciutadana.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia