Un pressupost ambiciós per a un 2023 complex

S’inicia el procés de negociació del pressupost municipal per al 2023, que creix un 5,6% respecte a l’exercici actual i arriba als 3.595,9 milions d’euros, una xifra mai assolida abans. Els comptes se centren en quatre grans eixos: atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania, fer front a l’emergència social provocada per la situació d’inestabilitat actual, afrontar la recuperació econòmica i seguir amb la transformació de la ciutat i dels barris.

14/10/2022 12:34 h

Ajuntament de Barcelona

En total, es disposarà de 189,6 milions d’euros més que en l’exercici actual, destinats al reforç de les polítiques socials, a la culminació dels projectes de transformació urbana plantejats durant el mandat actual i a mesures de reactivació econòmica.

Més ingressos

El creixement dels ingressos es fonamenta en les aportacions extraordinàries de l’Estat, amb la participació en els ingressos de l’Estat (PIE), i en la recaptació del recàrrec i de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), que creix al ritme de la recuperació del sector a la ciutat.

Es manté la congelació de tots els impostos municipals i s’estableix una nova bonificació en la taxa d’ocupació de l’espai públic per als vehicles que tinguin l’etiqueta Eco.

També es mantindran els imports vigents de les taxes, incloent-hi la bonificació del 75% de la taxa de terrasses. Com a novetat, s’oferirà als contribuents que tinguin més de dos rebuts municipals una tarifa plana que permeti fraccionar el pagament en una quota fixa mensual.

Despesa social

La despesa corrent destinada a cobrir l’activitat i els serveis públics arriba a 2.235 milions d’euros. La principal partida és per a les polítiques de serveis socials i promoció social, amb uns 408 milions d’euros. La prioritat municipal continua sent l’atenció dels col·lectius més vulnerables i afectats per la situació inflacionària actual.

Millora de l’espai públic i la seguretat

Els serveis i la millora de l’espai públic —que inclou la recollida de residus, la neteja i el clavegueram— reben una dotació de 403 milions d’euros.

A la seguretat i la mobilitat ciutadana s’hi destinen 370 milions d’euros, que permetran el desplegament de fins a 1.000 noves places de la Guàrdia Urbana. Això situarà la plantilla del cos en 3.500 agents desplegats a la ciutat, la xifra més alta de la història.

Els processos iniciats durant el mandat han permès la incorporació d’un 40% de dones en les noves promocions.

Recuperació econòmica

També es prioritza l’impuls de la recuperació econòmica. El paquet de 106 milions d’euros es destinarà a polítiques de promoció, reforç i diversificació dels sectors productius de la ciutat.

S’inclou un paquet de 22 milions d’euros per a ajuts directes a autònoms, pimes i persones aturades per fer front a la situació econòmica provocada per la inestabilitat i l’augment dels preus de consum i de l’energia.

Més inversió per culminar la transformació urbana

Es destinaran 884,1 milions d’euros (que inclouen els 124,6 milions que executaran BSM i l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona) a potenciar la construcció d’habitatge públic i a culminar els projectes de transformació urbana a tots els barris de la ciutat.

S’invertiran 338,1 milions en les grans obres ja iniciades com la Meridiana, les Glòries, la connexió del tramvia, la transformació de la via Laietana i la Rambla i els eixos verds de l’Eixample i el nou Port Olímpic. A aquests projectes s’hi afegeixen el túnel de la Rovira i els estudis per continuar la cobertura de la ronda de Dalt.

Les inversions arribaran a tots els barris a través de projectes com els pressupostos participatius (17,4 milions d’euros) o el Pla de barris (23,4 milions d’euros), i d’actuacions molt demandades com el pont de Santander, els interiors de Canyelles, la transformació de Pi i Margall i la reurbanització de l’avinguda de Madrid, a les Corts.

Entre les inversions també destaquen la millora de mercats com el de l’Abaceria o el d’Horta; d’equipaments culturals com la Fabra i Coats i la Biblioteca de Sarrià; la reconversió de l’antic Cinema Pere IV per ubicar-hi la Biblioteca Ramon Alós, i l’ampliació del CAP a Sant Martí.

També s’ha previst un fons extraordinari d’uns 50 milions d’euros per dotar de més inversions el conjunt de districtes de la ciutat.

Estabilitat i solvència financera

El pressupost garanteix la solvència financera municipal. Preveu un estalvi brut equivalent al 17% dels ingressos corrents, un nivell d’endeutament a l’entorn del 30% i la mitjana de pagament a proveïdors, que se situa en 18,8 dies, molt per sota dels límits fixats.

La proposta es presentarà a la Comissió d’Economia i Hisenda del mes d’octubre juntament amb l’aprovació provisional de les ordenances fiscals per al 2023.

S’iniciarà el procés de negociació amb tots els grups municipals amb l’objectiu d’assolir el màxim consens possible de cara a l’aprovació definitiva del pressupost, al Ple del desembre.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia