La ciutadania comença a definir el Pla Litoral

El futur del litoral barceloní s’ha començat a decidir avui amb la celebració d’una jornada oberta a la ciutadania que dona el tret de sortida al procés participatiu per debatre el pla estratègic dels espais litorals de la ciutat: el Pla Litoral.

01/12/2018 14:16 h

Ajuntament de Barcelona

La jornada, amb el nom “Per una visió compartida dels espais litorals de la ciutat. L’aportació del Pla Litoral”, ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i ha reunit representants institucionals, del Port de Barcelona, la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), entitats i associacions relacionades amb l’àmbit litoral i veïns i veïnes de la ciutat.

D’aquesta manera s’obre la reflexió sobre el model de gestió del litoral que ha de desenvolupar Barcelona des del màxim consens. El front marítim engloba un conjunt d’espais diversos que plantegen necessitats específiques i demanen solucions que es consideraran mitjançant un pla que avui s’ha començat a debatre públicament.

Un litoral de tothom i per a tothom

El Pla Litoral servirà per ordenar i gestionar els espais urbans del front marítim, i inclourà els barris del litoral, els ports, les platges, els equipaments i els espais lliures. Amb aquesta mirada es vol dur a terme la reconquesta o segona conquesta del front marí de la ciutat —després de les transformacions fetes a partir de la dècada dels vuitanta— com a àmbit públic de qualitat, obert i del qual la ciutadania ha de poder gaudir sense excepcions; i també es vol pactar el paradigma emergent amb tots els actors de l’àmbit litoral.

Aquesta visió ja s’ha concretat en projectes com la reurbanització de la balconada del Moll de la Fusta, a la Barceloneta, o el nou marc de planificació i gestió del Port Olímpic. Ara la iniciativa es vol estendre a tota la zona litoral, i el procés participatiu n’és el primer pas.

Tret de sortida per al procés participatiu

Representants de les ciutats de Palerm, Anvers i Saint-Nazaire han obert la jornada per presentar referències externes i bones pràctiques. Posteriorment s’ha explicat el plantejament del Pla Litoral i el procés participatiu i, al final, s’ha iniciat un bloc de debat en tallers temàtics de participació per validar els resultats de la diagnosi i la identificació de propostes.

Els eixos temàtics de debat han estat la relació de la ciutat amb el port; el medi ambient, les platges i la resiliència; l’economia, els equipaments, la cultura i l’oceanitat; l’espai públic i la cohesió social, i la mobilitat.

El Govern municipal treballarà ara per desenvolupar les propostes que han sorgit al debat global per continuar preparant la concreció del pla. Sobre les propostes que hagin suscitat més interès en la ciutadania, es convocaran noves reunions participatives de format més reduït al llarg de les properes setmanes.

L’objectiu final és establir un nou paradigma consensuat que s’acabi concretant en eixos estratègics, propostes i accions definides que donin resposta a cadascun dels reptes existents a tot el front marítim de la ciutat, d’acord amb les inquietuds i necessitats de les persones que hi viuen, treballen i en gaudeixen.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades