Model, Festival d’Arquitectures de Barcelona, debatrà sobre la ciutat del demà

Del 5 al 15 de maig se celebrarà la primera edició del Model, Festival d’Arquitectures de Barcelona, que agafa el relleu de la Setmana d’Arquitectura, que s’ha celebrat a la ciutat en els darrers cinc anys. El festival serà un fòrum de trobada i reflexió obert a la ciutadania, plural i multidisciplinari que abordarà els principals reptes del segle XXI des de l’arquitectura i l’urbanisme. Serà el primer gran esdeveniment de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA - Unesco de Barcelona 2026.

24/02/2022 13:06 h

Ajuntament de Barcelona

Durant gairebé dues setmanes tindran lloc actes que generin col·lectivament idees i propostes per imaginar les ciutats dels propers anys, especialment unes ciutats sostenibles, amb noves relacions amb el planeta i l’entorn. Hi haurà instal·lacions d’arquitectura experimental i efímeres en espais públics i emblemàtics de la ciutat, conferències al carrer, exposicions, projeccions, visites arquitectòniques i rutes guiades, entre d’altres. 

D’altra banda, Copenhaguen serà la ciutat convidada al festival, ja que la ciutat danesa serà la Capital Mundial de l’Arquitectura de l’any 2023. Es compartiran projectes, experiències i aprenentatges en l’àmbit institucional, acadèmic, entre col·legis i sectors professionals i entre empreses vinculades al món de l’arquitectura i l’urbanisme.

Un festival per “Re-créixer”

El lema de la primera edició serà “Re-créixer”, per reflexionar i entendre com la ciutat i les persones poden continuar creixent d’acord amb uns valors i principis nous com:

  • Resituar (entre escales): com el pensament arquitectònic té la capacitat d’influir el medi ambient i l’espai construït immediat.
  • Reutilitzar (entre usos): desenvolupar una consciència material que es comprometi a optimitzar l’ús de recursos materials amb principis de sostenibilitat i circularitat.
  • Replantejar (entre temps): la importància de la temporalitat i l’arquitectura.
  • Rediversificar (entre tots i totes): la diversitat com a eix fonamental per a la producció d’idees innovadores. 

A més, en aquesta primera edició s’abordaran cinc temes centrals amb entitats i organitzacions per elaborar noves idees i noves arquitectures:

  1. Entre generacions: com s’han d’imaginar les arquitectures per a les cures mútues i quina visió de ciutat cal promoure.
  2. Entre espècies: pensar l’urbanisme des de nous paradigmes que reconciliïn el benestar humà amb el de les espècies veïnes a la ciutat.
  3. Entre cultures: nous models que ajudin a entendre i transformar la ciutat tenint-ne en compte la complexitat cultural.
  4. Entre classes: què pot fer l’arquitectura per crear espais més igualitaris i accessibles.
  5. Entre matèries: com s’ha d’intervenir arquitectònicament per fer front a l’emergència climàtica.

Amb la mateixa voluntat que el conjunt de la la ciutadania participi en el festival, totes les entitats i persones físiques o jurídiques que vulguin realitzar-hi un acte poden fer arribar les seves propostes, fins al 25 de març, a través del web model.barcelona.

Impulsat en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la direcció artística del festival està formada per les arquitectes Eva Franch i Gilabert i Beth Galí i l’investigador José Luis de Vicente.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades