Dignifiquem el treball de la llar i la cura de les persones

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Migrants, s'ha presentat un document amb 68 propostes per a la dignificació i sensibilització en l'àmbit del treball de la llar i la cura de les persones, un sector amb una alta presència de dones i un alt percentatge de treballadors i treballadores d'origen estranger.

18/12/2017 17:41 h

Ajuntament de Barcelona

Les propostes, elaborades pel Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB), s’adrecen a diferents administracions en funció de les seves competències. En l’àmbit municipal, hi ha el compromís de dur a terme un estudi i un diagnòstic de la situació que viu el sector i de les condicions laborals de les persones que hi treballen. D’altra banda, es proposa incentivar la contractació amb polítiques de deducció fiscal, promoure la creació d’un servei especialitzat que ofereixi atenció integral, garantir l’accés a la formació de persones en situació irregular i promoure que Barcelona Activa els faciliti la inserció laboral.

La comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, ha reclamat al Govern espanyol “la ratificació efectiva i immediata del conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per equiparar els drets laborals de les persones treballadores de la llar amb els de la resta de treballadors i treballadores del règim general de la Seguretat Social“.

Les dades que ofereix la mateixa OIT assenyalen que Espanya és, juntament amb França i Itàlia, un dels països de la Unió Europea que més treball domèstic genera, amb 750.000 treballadores i treballadors en aquest sector.

Un sector desprotegit

La revisió urgent de la normativa actual, que manté més de 700.000 persones en situació de desigualtat social, ha de servir per posar fi a la desprotecció en la salut al lloc de treball, a la dificultat d’accés a les cotitzacions per a pensions i prestacions contributives i, en general, a la precarització del sector i la vulneració dels drets laborals.

Més mesures per a la dignificació

El document presentat avui suposa un pas més per posar al centre de les polítiques municipals la cura de les persones. El mes de maig passat es va presentar la Mesura de govern per una democratització de la cura, i el 22 de desembre, data en què es durà a terme el darrer Plenari de l’any, es llegirà una declaració institucional amb l’objectiu d’incentivar la contractació de les persones treballadores de la llar.

Etiquetes associades a la notícia