Efectes positius del Pla de barris en la salut de la ciutadania

Segons l’estudi ‘Avaluació dels efectes en la salut del Pla de barris 2016-2020’, realitzat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), hi ha efectes positius sobre la salut de la població que viu a les zones on s’han aplicat aquestes actuacions. Els efectes són més intensos a les zones amb un nivell d’inversió més alt, específicament als nou barris en els quals es van invertir més de 727,6 euros per habitant. Les millores es produeixen en la salut mental, l’activitat física i la salut percebuda sobretot en les dones, però també es va observar un risc més baix de contraure la covid-19 durant la primera onada de la pandèmia.

27/02/2023 14:27 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest estudi ha analitzat els efectes que ha tingut el Pla de barris exclusivament sobre la salut, i ha deixat de banda altres efectes sobre els drets socials, l’educació, l’economia o l’ecologia urbana, entre d’altres.

L’estudi conclou que entre el 2016 i el 2021 la salut mental de les dones va millorar un 15,5%, i la seva salut percebuda, un 21,7% en comparació amb els barris amb indicadors socioeconòmics similars en els quals no s’aplicava el Pla de barris. A més, l’activitat física moderada i intensa va millorar un 13,7%.

L’informe també indica que hi va haver menys probabilitat de contraure la covid-19 durant la primera onada de la pandèmia, entre el febrer i el juliol del 2020, amb una disminució del risc relatiu de l’11% en dones i del 23% en homes respecte als barris amb indicadors socioeconòmics similars però que no tenien en marxa en aquell moment un pla de barris.

Quant al nombre d’embarassos en noies de 15 a 19 anys, s’observa una reducció superior als barris on es va implementar el pla amb alta intensitat a l’inici de la intervenció, tot i que no es considera significativa.

Pel que fa a altres indicadors de l’entorn, com la percepció del trànsit o del soroll com a problema, així com el nombre de lesions per sinistres de trànsit, es conclou que el Pla de barris no ha tingut cap efecte favorable.

El Pla de barris 2016-2020 va tenir una inversió total d’uns 150 milions d’euros, destinats a 16 barris de la ciutat. Actualment està en marxa el Pla de barris 2021-2024 amb una inversió de 150 milions d’euros més.

Etiquetes associades a la notícia