En marxa l’ampliació de l’Hospital del Mar

Ha començat la fase d’enderrocament dels cinc pavellons centenaris de l’Hospital del Mar per a l’ampliació del futur hospital. Durant dos mesos aproximadament s’enderrocaran 5.500 metres quadrats, alhora que es manté l’activitat assistencial de l’hospital, motiu pel qual s’ha creat un pla de contingència amb la implantació de mesures i de controls per preservar-ne i garantir-ne l’activitat.

13/07/2022 14:41 h

Ajuntament de Barcelona

Mentre durin aquestes feines, s’ha instal·lat un canó que vaporitza aigua a pressió per minimitzar l’impacte de la pols i s’han implantat altres mesures de seguretat, com ara la instal·lació de malles per evitar la filtració de pols, circuits específics per a operaris i material i el monitoratge microbiològic de les àrees assistencials més vulnerables. A més, s’han traslladat les unitats d’hospitalització de les àrees que s’enderrocaran i s’han reorganitzat i reforçat altres àrees per traslladar-hi els pacients.

El projecte d’ampliació, que té una durada prevista de 24 mesos, permetrà que l’Hospital del Mar guanyi 22.500 metres quadrats de superfície construïda, així com unificar les urgències actuals i altres serveis i augmentar en 75 el nombre de llits a les 6 noves unitats d’hospitalització. També hi haurà 4 quiròfans, una nova unitat de cures intensives, un espai de 1.000 metres quadrats destinat al servei d’oftalmologia, una nova farmàcia, una nova àrea maternoinfantil i una unitat de nounats i un heliport, tot dissenyat per adaptar-se a les necessitats derivades d’una pandèmia com l’actual i per reduir l’impacte ambiental de l’edifici.

La construcció també tindrà en compte la sostenibilitat i s’apostarà per la reducció dels residus generats, així com per l’estalvi energètic i de consums. Per exemple, s’instal·laran uns 1.600 metres quadrats de plaques fotovoltaiques a la coberta per generar electricitat per cobrir el consum propi i les terrasses tindran cobertes vegetals per reduir la petjada de carboni de l’edifici en 2.169 tones de CO2 l’any.

Els treballs tenen un pressupost de prop de 73 milions d’euros. Una part serà finançada pel programa REACT-UE dels fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la covid-19, i una altra per l’Ajuntament, que va aprovar la dotació d’una partida de 7,7 milions d’euros per cofinançar aquesta actuació, que arriben a 13 milions si s’hi afegeixen les inversions realitzades en el projecte de l’obra i els treballs previs.

Quan s’acabi la construcció del segon edifici encara quedarà una última fase d’obres per completar totalment el projecte d’ampliació, que permetrà que l’Hospital del Mar arribi a 103.500 metres quadrats de superfície i disposi de 544 llits d’hospitalització convencional, 150 més que els actuals, als quals caldrà afegir 14 punts d’hospitalització de neonatologia i 54 llits de crítics i semicrítcs. També hi haurà un total de 24 quiròfans.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia