Impuls per cuidar la salut mental a la ciutat

La campanya “Parla de salut mental”, en què participa la creadora de continguts i divulgadora Mara Jiménez, reivindica la importància del suport psicològic i emocional i recorda a la ciutadania que té a la seva disposició el servei gratuït Konsulta’m.

31/05/2022 13:21 h

Ajuntament de Barcelona

El vídeo de la campanya mostra una conversa entre la creadora de continguts i divulgadora Mara Jiménez i un grup de persones que han tingut problemes de salut mental i reflexionen sobre el sentiment de soledat i buidor i la conseqüent situació de bloqueig que s’experimenta moltes vegades quan es pateix malestar emocional o altres sensacions que poden ser l’inici d’un problema de salut mental. També parlen de la necessitat de trencar amb l’estigma al voltant de la teràpia psicològica.

L’objectiu de la campanya és normalitzar la comunicació sobre aquesta mena de problemes i alhora oferir recursos per protegir la salut mental de la ciutadania. Es tracta d’una estratègia de prevenció secundària que vol donar resposta amb la màxima agilitat possible als malestars que ja han aparegut perquè no derivin en problemes més greus o crònics.

Es difondrà per xarxes socials, mitjans digitals, marquesines i ràdio. A més, l’alcaldessa, Ada Colau, enviarà 120.000 cartes a llars de famílies amb joves i adolescents, i també es remetran 15.000 missatges de mòbil a joves que han estat atesos recentment per diferents serveis de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI.

Augment del malestar emocional, sobretot entre el jovent

La pandèmia de covid-19 ha tingut un gran impacte en diversos àmbits de la vida de les persones, també pel que fa a la salut mental, i especialment entre la població jove i adolescent. Segons l’Enquesta a la joventut de Barcelona 2020, el 60% del jovent creu que l’impacte de la pandèmia els afectarà d’una manera negativa o molt negativa. L’Enquesta de factors de risc en estudiants de secundària (FRESC), de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), recull que gairebé un 20% de les noies i l’11,1% dels nois corren el risc de patir problemes de salut mental, i el 38,6% de les noies i el 20,3% dels nois presenten malestar emocional. Aquests indicadors han augmentat significativament respecte a l’any 2012.

Un servei per a tothom

El servei municipal d’atenció psicològica professional Konsulta’m va néixer el 2018 adreçat inicialment a persones d’entre 12 i 22 anys, i, amb tretze punts d’atenció a la ciutat, ja funciona a tots els districtes. El gener del 2022 es va posar en marxa un servei idèntic per a persones de més de 22 anys, que també s’està desplegant arreu de la ciutat. Tots dos són gratuïts i funcionen sense cita prèvia.

L’any 2021 Konsulta’m va atendre 1.271 joves, que van realitzar 1.612 consultes, i 389 professionals, que en van fer 438. Aquestes xifres tripliquen els registres de l’any anterior.

Els espais Konsulta’m els integren professionals de diverses disciplines, com psicologia clínica, educació social, treball social o infermeria comunitària, i estan vinculats als centres de salut mental del territori.

Aquesta iniciativa i altres d’específiques, com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi, formen part del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022.