Fase 2: Noves mesures, menys restriccions i més activitats

Aquest dilluns, 8 de juny, Barcelona entra en la fase 2 de la desescalada, que inclou mesures menys restrictives, com ara l’eliminació de les franges horàries per a infants i persones de menys de 70 anys per passejar i fer esport, l’obertura de l’interior de bars i restaurants, amb limitacions, o l’obertura de les platges sense restriccions horàries.

07/06/2020 11:49 h

Ajuntament de Barcelona

La regió sanitària de Barcelona, que des de l’1 de juny inclou tota l’àrea metropolitana, estrena noves mesures que donen més llibertat a l’hora de desplaçar-se, fer activitats o obrir comerços. En tots els casos cal mantenir les precaucions i seguir els consells sanitaris per evitar nous contagis, com l’ús de mascareta, la distància mínima de seguretat de 2 metres, el rentat de mans o les mesures d’higiene establertes per a comerços i hoteleria.

Quines mesures noves estableix la fase 2 de desconfinament?

Trobades amb altres persones, passejos i esport no professional

La fase intermèdia permet les trobades amb amistats o familiars en grups de fins a 15 persones de la mateixa regió sanitària, ja sigui per passejar o per fer esport en grup que no impliqui contacte. La restricció d’un quilòmetre per als passejos s’elimina, i els infants ja poden sortir més d’una hora.

Les franges horàries per a infants i per a persones de menys de setanta anys s’eliminen, i podran sortir a passejar i a fer esport durant tot el dia, excepte durant l’horari prioritari per a les persones de més de setanta anys, que mantenen la franja horària que hi havia fins ara, de 10.00 a 12.00 hores i de 19.00 a 20.00 hores.

Pel que fa als desplaçaments, si bé es permet moure’s per tota la regió sanitària, es recomana fer-ho només en cas que sigui imprescindible.

Obertura de bars i restaurants

Bars i restaurants mantenen les restriccions de les terrasses que es van establir en la fase 1, es poden obrir amb el 50% de l’aforament. La fase 2 permet també l’obertura de l’interior del local, amb un aforament màxim del 40%. Es prohibeix, però, el consum a la barra, i només es permetrà consumir a les taules, preferentment amb reserva.

Els usuaris i les usuàries poden encarregar menjar i beguda per emportar al mateix establiment, i es permet l’autoservei només en cas que es disposi de pantalla de protecció i plats individuals o monodosi.

Platges

Les platges estan obertes sense limitacions horàries, i s’hi pot accedir per fer esport, per prendre el sol i per al bany recreatiu, respectant sempre la distància mínima de 2 metres. Els serveis de salvament, socorrisme i informació obriran de 10.30 a 19.30 hores.

Les dutxes i els rentapeus de la platja que es troben a l’aire lliure es poden utilitzar de manera individual, i cada platja tindrà un lavabo obert.

Al web de les platges de Barcelona trobareu informació actualitzada sobre l’estat d’ocupació de les platges, i és recomanable consultar-lo per comprovar quina de les platges té més disponibilitat. S’ha d’accedir a les platges pels punts assenyalats.

Establiments i centres comercials

Els establiments comercials ja poden obrir independentment de la superfície que tinguin. S’apliquen restriccions pel que fa a l’aforament màxim, que ha de ser del 40%, han d’establir un horari d’atenció prioritari per a les persones de més de 65 anys i facilitar un sistema de recollida a l’establiment de productes comprats de forma telemàtica.

En aquesta fase, els centres comercials poden obrir, limitant l’aforament al 30% a les zones comunes i al 40% als establiments. Les zones comunes són només per desplaçar-se, i les àrees de descans i recreatives estan tancades.

Vetlles i cerimònies de comiat

Les mesures per a les vetlles i enterraments es flexibilitzen. Les vetlles es poden fer amb un màxim de 25 persones a l’aire lliure i de 15 persones en espais tancats, i no és necessari que convisquin. Als enterraments hi podran assistir 25 persones, a més de la persona que oficia el funeral.

Instal·lacions esportives

Moltes instal·lacions esportives de la ciutat a l’aire lliure obren amb un 30% de l’aforament. Es tracta de parcs esportius urbans en què es practica petanca, amb cistelles de bàsquet i taules de tennis de taula, instal·lacions específiques a l’aire lliure per jugar a pàdel o tennis, el túnel d’escalada de la Foixarda o equipaments de platja, com l’Espai de Mar, la Base Nàutica Municipal o el Centre Municipal de Vela.

A més, amb l’activació de la fase 2, durant els propers dies tornen a l’activitat de manera progressiva les instal·lacions següents:

  • Pistes d’atletisme de la ciutat, com l’Estadi Municipal Joan Serrahima, la Pista Municipal Atletisme Parc del Migdia – Complex Esportiu Municipal Pau Negre, el Complex Esportiu Municipal Can Dragó i el Complex Esportiu Municipal La Mar Bella.
  • Instal·lacions de Montjuïc, com l’Escola Municipal d’Hípica La Foixarda, el Club d’Agility Ciutat Comtal i el Camp Municipal de Tir amb Arc.
  • Instal·lacions esportives especialitzades cobertes, com el Velòdrom Municipal d’Horta Miquel Poblet, les Pistes Municipals d’Aeromodelisme de Montjuïc, el Centre Municipal d’Escalada La Foixarda, el Centre Municipal de Tennis de Taula Reina Elisenda, el Centre Municipal d’Esgrima Reina Elisenda i La Campa de Vall d’Hebron.

En tots els casos es tracta d’esports sense contacte, no es pot fer ús dels vestidors i l’accés del públic està prohibit. Trobareu tota la informació actualitzada sobre les mesures establertes per a la cultura del desconfinament al web ensensortirem.barcelona.

Transport públic

A partir del 8 de juny, la xarxa de transport públic incorpora algunes novetats en els serveis i en les condicions d’ús per facilitar la recuperació d’una mobilitat sostenible:

  • L’oferta de la xarxa de metro és del 100%, i es mantindrà l’horari fix de cinc del matí a dotze de la nit tots els dies, inclosos divendres i dissabtes.
  • La xarxa de bus incrementa el servei fins al 85%.
  • Es poden ocupar tots els seients.
  • Tornen a l’activitat els músics autoritzats, amb les mesures de prevenció acordades amb l’associació AMUC BCN. Només es reincorporaran en set estacions de metro que compleixen les mesures d’espai necessari per garantir el distanciament.

Respecte a les mesures de seguretat i prevenció, es manté l’ús obligatori de mascareta i les mesures d’higiene de mans abans i després dels desplaçaments. A més, TMB manté uns protocols estrictes de neteja i desinfecció diària dels vehicles i els espais de pas.

Durant la fase 1 de desconfinament, les persones que s’han desplaçat en transport públic han augmentat en un 54%, amb 225.000 usuaris i usuàries més al dia.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades