Propostes per a un nou conveni de col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos

La primera Junta de Seguretat Local de l’any ha impulsat un principi d’acord per enfortir la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. El reforç policial dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana va contribuir a reduir el nombre de fets delictius a la ciutat els darrers cinc mesos de l’any 2019, i, per primera vegada després de cinc anys de creixement sostingut, el nombre de furts va disminuir.

30/01/2020 19:29 h

Ajuntament de Barcelona

En la primera Junta Local de Seguretat del 2020, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han avançat per revisar i actualitzar el conveni marc de col·laboració i coordinació en matèria de seguretat pública. Aquest conveni marca les directrius per al treball conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. La reunió també ha servit per fer un balanç dels fets delictius i l’accidentalitat del 2019.

Fets delictius principals del 2019

Durant els darrers cinc mesos del 2019, els fets delictius a Barcelona s’han reduït un 3,5% respecte al primer semestre de l’any. L’augment de la presència policial, amb el reforç de l’actuació dels Mossos d’Esquadra a la ciutat i del nombre d’agents de la Guàrdia Urbana, ha fet possible aquest descens. No obstant això, respecte a l’any 2018, els fets delictius s’han incrementat un 2,9%.

L’any passat, els dos cossos policials van fer més detencions, més identificacions i més investigacions que l’any anterior. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van fer 22.520 detencions, un 14,7% més que l’any anterior, i 47.096 denúncies, un 6,7% més que el 2018.

Els furts baixen després de cinc anys

Pel que fa als furts, la ciutat ha experimentat el primer descens després de cinc anys de creixement sostingut. Durant l’any 2019 es van registrar 129.713 furts, una reducció de l’1,2% respecte al 2018.

La majoria dels furts van tenir lloc a l’espai públic (38%), un 29% es van produir al transport públic i un 29% en establiments comercials o d’oci nocturn. En tots tres casos, el descens es va produir a partir del segon semestre.

El 22% de les persones que van denunciar un fet delictiu durant el 2019 a Barcelona van ser turistes. La majoria dels fets delictius es van produir als districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella i, en general, a les zones turístiques principals, on els turistes van ser víctimes de furts (31%) o robatoris violents a la via pública (7,6%) per part de lladres multireincidents que actuen diàriament a la ciutat.

Un pla per frenar la reincidència

Amb l’objectiu de frenar l’augment dels tipus delictius que en nombroses ocasions cometen lladres multireincidents, s’ha acordat impulsar el pla d’acció Tremall. Es vol prevenir i evitar que les persones que reiteren continuadament les accions criminals continuïn cometent infraccions penals.

També es vol augmentar la percepció de seguretat de les persones que viuen, treballen i fan vida a la ciutat o hi transiten. Les accions policials també es dirigiran a impedir que productes procedents de furts o robatoris violents a la via pública s’introdueixin en el mercat il·lícit. El pla s’impulsarà a través de la coordinació entre tots els cossos policials, altres operadors de la seguretat, com vigilants de seguretat privada, i la Fiscalia i la Judicatura.

Balanç dels accidents de trànsit del 2019

L’any 2019 hi va haver més de nou mil accidents de trànsit a Barcelona, amb 22 víctimes mortals, la majoria de les quals van ser motoristes. També hi va haver 202 ferits greus, un 15% menys que el 2018.

El 85% dels 18.975 vehicles implicats en els accidents van ser cotxes, motocicletes, furgonetes o taxis, i en el 36% dels accidents hi havia un vehicle de mobilitat personal implicat.

Amb l’objectiu de reduir l’accidentalitat, s’ha assumit el repte de convertir Barcelona en una ciutat 30, és a dir, reduir la velocitat màxima a 30 km/h per reduir la taxa d’atropellaments en un 40%. També s’està elaborant el Pla local de seguretat viària 2019-2022, amb mesures per reduir els accidents a la via pública.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades