Simulacre d’incendi forestal a Vallvidrera

El dispositiu va mobilitzar 19 mitjans terrestres dels diferents serveis d’emergències de l’Ajuntament de Barcelona, a més d’un servei de drons, i s’hi van desplegar entre 30 i 40 efectius del cos de Bombers. Els simulacres com el d’ahir permeten als agents implicats posar en pràctica els protocols d’actuació existents i optimitzar-los, i als veïns i veïnes, conèixer de primera mà què cal fer en cas que es produeixi un incendi a prop de casa. En aquestes situacions, el primer que cal fer és trucar al 112 i aportar tota la informació possible.

06/05/2023 09:24 h

Ajuntament de Barcelona

Els Bombers de Barcelona van organitzar ahir un simulacre d’incendi forestal a Mas Sauró, un nucli de població situat a la serra de Collserola i que pertany al barri de les Planes (Sarrià – Sant Gervasi).

El simulacre va començar al voltant de les 18.30 hores amb la trucada d’un veí de la zona (avisat del simulacre), que va alertar de l’incendi al perímetre de la urbanització. A partir d’aquí es van posar en marxa diversos vehicles del parc de bombers de Vall d’Hebron: tres bombes forestals, un vehicle d’intervenció ràpida, una bomba pesada, un vehicle de comandament i una ambulància.

En arribar al lloc dels fets, l’equip de bombers va estudiar el comportament de l’incendi i va fer una primera anàlisi de la situació. També va començar a ancorar bé la cua de l’incendi i a delimitar l’avanç del foc en espera de l’arribada de més efectius, que es van activar en aquell moment: un vehicle de comandament avançat, dos vehicles de comandament més i un vehicle amb carpa.

També es va activar el servei de drons, un recurs de què disposen els bombers des de l’estiu passat. Els drons disposen de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu. El visionament de les imatges es va fer en temps real. En aquests casos, serveix per facilitar l’actuació davant els incendis al bosc.

El simulacre d’incendi, originat al fons d’un barracó, va progressar i va afectar algunes cases situades al camí de cases de Mas Sauró i Torrent del Rovelló fins a arribar a la residència de persones amb discapacitat intel·lectual de Mas Sauró. D’aquesta manera, s’hi va involucrar tant el veïnat de la zona com les persones treballadores i residents del centre.

De fet, els efectius desplegats es van dividir en dos grups de treball amb objectius ben diferenciats: l’extinció de l’incendi (1) i la protecció del nucli de població (2).

Pel que fa al segon objectiu, es van identificar els elements especialment vulnerables de la zona i es va analitzar la superfície d’impacte i el tipus d’edificacions per si alguna no era segura per confinar-se.

Amb el suport de la Guàrdia Urbana, es van confinar els veïns i veïnes tant a casa seva com a cases pròximes en cas que la pròpia no fos segura (evacuació horitzontal). També es va seguir de prop la seguretat en el confinament de la residència.

A més dels Bombers de Barcelona, en el simulacre hi han participat la Guàrdia Urbana de Barcelona (amb set patrulles dels districtes de muntanya desplegades i un furgó de la Unitat de Reforç a les Emergències Policials), el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), el Consorci de Collserola i els Mossos d’Esquadra.

Etiquetes associades a la notícia