És Barcelona una ciutat dels 15 minuts?

Els bessons digitals són representacions virtuals que s’usen per provar un objecte o un procés físic. Aquesta pràctica avançada s’ha usat per comprovar si Barcelona compleix els requisits de la provisió de serveis o d’equipaments del model de les anomenades ciutats de 15 minuts, mitjançant una plataforma web per analitzar l’accessibilitat a instal·lacions públiques. És el primer resultat de la col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS).

29/03/2023 18:01 h

Ajuntament de Barcelona

Entre d’altres, permet comprovar, per exemple, si les parades de metro, abans i després de l’obertura de les futures línies 8 i 9, es troben a 10 minuts a peu, així com els punts de recàrrega elèctrica, les estacions del Bicing, els equipaments de salut o la distribució dels espais verds a la ciutat.

Es tracta de la primera fase d’un projecte en què han treballat tècnics del BSC amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) i Barcelona Regional (BR), com a expert principal que utilitza el bessó digital i que ha permès fer simulacions de diversos casos d’ús per fer prediccions, provar quina incidència pot tenir l’aplicació de projectes determinats o quin pot ser l’impacte del desplegament de polítiques públiques determinades.

Es preveu desenvolupar un projecte de bessons digital més complex, més robust i amb més dades interrelacionades per apropar-se, amb més certesa, a solucions i decisions que millorin la vida dels ciutadans i que puguin ser utilitzades per qualsevol ciutat que hi pugui estar interessada en el futur.

Aquesta segona fase, que podria disposar d’una primera versió operativa amb alguns dels sistemes en un termini de 2 a 4 anys, s’inscriu en el marc de la col·laboració amb Bolonya, el BSC, el Consorci Interuniversitari CINECA i la Universitat de Bolonya per desenvolupar un nou model de polítiques públiques basat en l’evidència mitjançant la construcció i el desenvolupament de bessons digitals urbans amb l’objectiu de millorar les polítiques públiques d’ambdues ciutats.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades