Acord històric amb la Sagrada Família, que aportarà 36 milions per millorar el seu entorn

La Sagrada Família contribuirà a finançar les despeses municipals que genera la seva activitat amb 36 milions en deu anys, que es destinaran a millorar el transport públic de superfície, l’accessibilitat al metro, l’urbanisme dels carrers de l’entorn i els serveis públics. L’acord de ciutat també inclou la regularització de les obres, després de 130 anys de treballs sense llicència.

18/10/2018 14:35 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “L’acord històric amb la Sagrada Família, fruit d’un diàleg sincer i constructiu, ens corresponsabilitza del patrimoni de la ciutat i dels efectes que generen les seves visites per millorar l’entorn en benefici del veïnat.”

La Sagrada Família, icona barcelonina i un dels elements patrimonials més estimats pel veïnat i els turistes, és també l’edifici més visitat de la ciutat, amb uns 20 milions de visitants cada any, 4,5 dels quals entren al temple.

Per protegir la vida veïnal, atenuar l’ús intensiu de l’espai públic i la mobilitat de l’entorn i millorar la gestió de la massificació turística de la zona, l’Ajuntament i el Patronat de la basílica han signat un acord pioner en els més de 130 anys d’història del temple que preveu que l’activitat que s’hi genera redundi en benefici del veïnat.

Un transport públic eficient per al veïnat

La Sagrada Família aportarà 22 milions d’euros, 200.000 euros anuals, per finançar la xarxa de transport públic. També destinarà 7 milions a millorar l’accessibilitat del metro, amb actuacions que es concretaran en una comissió de treball. Entre les opcions que es plantegen hi ha la de crear un accés directe al temple o a l’exterior i l’ampliació dels accessos existents.

Un entorn per al veïnat

La basílica invertirà 4 milions a reurbanitzar els carrers de Sardenya, Provença, la Marina i Mallorca. Els trams, els projectes específics i el seu desenvolupament es definiran en un procés participatiu amb el teixit social del barri.

A més, es destinaran 3 milions d’euros al manteniment i a la neteja de carrers, a seguretat i agents cívics.

Aforament màxim limitat

Per controlar l’afluència de visitants, no es podrà augmentar el límit actual d’aforament fins al 2026, data prevista del fi de les obres, i l’accés a la botiga s’haurà de fer des de l’interior del temple.

Regularització de les obres

L’acord amb la Sagrada Família inclou la regularització de les obres, després de 130 anys de treballs sense llicència. La basílica podrà formalitzar els permisos un cop s’aprovin la modificació necessària del Pla general metropolità (MPGM) i el pla urbanístic presentat pel Patronat de la Sagrada Família.

Quan s’hagi realitzat aquest tràmit, es constituirà una comissió de treball amb el patronat, el veïnat i les entitats a fi d’estudiar les solucions urbanístiques per enllestir el projecte d’Antoni Gaudí a les zones que no es recullen en l’acord signat avui, com l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria pel carrer de Mallorca.

Notícies relacionades