Comença la construcció del nou Casal de Joves de la Prosperitat

Avui s’inicien les obres del nou Casal de Joves de la Prosperitat, al passeig de Valldaura, 271-289, així com les obres de reurbanització dels entorns. L’actuació suposa una inversió municipal de 4,8 milions d’euros, i la previsió del període d’obres és de 15 mesos. El nou equipament substituirà l’actual casal, ubicat en uns mòduls provisionals a l’avinguda de Rio de Janeiro des de l’any 2010.

10/08/2021 12:21 h

Ajuntament de Barcelona

El Casal de Joves de la Prosperitat és el centre neuràlgic de relació i participació ciutadana dels joves del barri, i l’edifici pretén ser el reflex d’aquesta realitat: un lloc de trobada, d’intercanvi i de debat. El nou equipament ocuparà una superfície total de 1.340 metres quadrats, distribuïts en una planta baixa i un pis.

La planta baixa s’articularà al voltant del pati central; d’aquesta manera es mantindrà el model de funcionament del casal actual, molt valorat pels usuaris del centre. El pati es planteja com una extensió de les sales interiors per tal de donar cabuda a múltiples activitats; a més, tindrà unes grades metàl·liques per realitzar-hi activitats puntuals i una paret de rocòdrom. Aquesta planta inclourà el vestíbul i la recepció, un espai de trobada i una petita cafeteria amb sortida al pati.

Un altre dels espais principals d’aquest nivell serà la gran sala polivalent, un espai diàfan que permetrà albergar-hi les activitats més multitudinàries; d’aquesta manera, es convertirà en l’espai més públic de l’equipament. A la planta baixa també s’hi situaran el buc d’assaig i la seva cabina de control, la sala d’enregistrament i l’aula multimèdia de creació, amb plató i magatzem. Finalment, també hi haurà una sala de treball intern i una zona de reunions.

La primera planta es convertirà en l’espai per a les activitats externes. D’una banda, albergarà els tallers de cuina, plàstica i fotografia i una sala polivalent adaptada especialment per a la pràctica de ioga amb vestidors. De l’altra, dues sales vivers de projectes juvenils, una d’elles convertible en dues unitats; una aula de creació de comunicació amb un espai de treball per establir-hi un equip de ràdio, i una sala de gravació i una cabina de control. També s’hi destinarà un espai com a magatzem.

Història del Casal de Joves de la Prosperitat

L’any 1981 un grup de nois i noies del barri de la Prosperitat, al districte de Nou Barris, van començar a programar activitats per a joves, atesa la necessitat de tenir un espai propi. Així, l’any 1988 es va obrir un espai sociocultural al carrer de Joaquim Valls, 82. Onze anys després, els mateixos usuaris del casal en van assumir la gestió creant l’Associació Juvenil Sociocultural de Prosperitat (AJSCP), que encara avui continua la seva labor gestora.