El nou Pla d’usos de l’Eixample vol preservar el comerç de proximitat i el veïnat

L’objectiu principal és preservar la identitat del districte, la vida quotidiana del veïnat i l’equilibri entre els diferents tipus de negocis en un entorn que viurà una transformació molt important els anys vinents amb la implementació del pla Superilla Barcelona.

04/03/2022 15:32 h

Ajuntament de Barcelona

Amb aquestes mesures es vol evitar que hi hagi un monocultiu d’activitats principalment vinculades a la restauració i al turisme, per fer compatible l’activitat econòmica amb l’habitatge i per potenciar la implantació de comerços relacionats amb les necessitats del dia a dia del veïnat.

Per això, el nou pla d’usos marca tres tipus d’establiments (activitats de concurrència pública com la restauració o les activitats musicals, establiments alimentaris i establiments vinculats a l’activitat turística), i regula el nombre màxim d’establiments que hi podrà haver, la distància entre locals del mateix tipus i les superfícies mínimes i màximes.

Així, per exemple, es preveu que els locals d’activitats musicals i audiovisuals només es podran implantar en carrers de més de 25 metres d’amplada i hauran d’estar separats entre si per una distància de 400 metres, i la distància entre locals de restauració haurà de ser d’un mínim de 50 metres i podran tenir una superfície màxima de 800 metres quadrats en carrers de més de 20 metres d’amplada. I no es permetran activitats relacionades amb l’exhibició de pornografia.

El pla d’usos del carrer de Girona

El model que s’ha seguit ha estat el que s’ha aplicat en el cas d’un dels primers eixos verds que es desenvolupa al districte: el del carrer de Girona. Es va aprovar a començaments del 2020, abans que s’hi fes la intervenció tàctica per donar més espai als vianants i en un moment en què la restauració i les activitats lúdiques i musicals encara no s’hi havien incrementat. Des d’aleshores, les activitats han continuat creixent de manera ordenada i sense crear impactes negatius de saturació.

La transformació de l’Eixample

Aquest mes de juny començaran les obres dels primers quatre eixos verds i quatre places a l’Eixample en el marc del pla Superilla Barcelona. I es preveu que fins al 2030 les intervencions arribin de manera gradual a un total de 21 eixos i 21 places. Això donarà lloc a espais pacificats amb prioritat per als vianants, que afavoriran anar a peu i amb bicicleta, i a espais de trobada pensats per als usos cívics a escala de barri.

En l’actualitat a l’Eixample es concentren prop del 30% de tots els locals de la ciutat destinats a les activitats de restauració i degustació, amb 3.279 establiments. Al conjunt del districte hi ha 14.416 locals, un 27% dels quals corresponen als àmbits de la restauració, autoserveis, comerços alimentaris, botigues de conveniència i activitats musicals.

Ara s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i es durà a terme un procés participatiu per recollir les aportacions del veïnat, entitats i grups polítics abans de l’aprovació definitiva.