En marxa les obres d’un edifici de 18 habitatges de lloguer social al Poblenou

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) ha començat les obres d’una nova promoció de lloguer social al Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. En concret, es tracta d’un edifici de 18 habitatges que s’aixecarà en un solar del carrer de la Ciutat de Granada, a la cantonada amb Almogàvers, a la superilla del Poblenou.

04/11/2021 14:08 h

Clara Cardona Capdevila

El projecte, del despatx Naxal Arquitectura SLP, és un edifici amb dues altures de planta baixa i tres i cinc plantes. Els habitatges seran d’un i dos dormitoris amb superfícies d’entre 44-45 m2 i 50-54 m2 i un dels habitatges serà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. L’edifici, a més, disposarà d’un local i un soterrani amb trasters vinculats als habitatges i una sala per a bicicletes. Els espais de dia dels habitatges seran oberts al carrer i al xamfrà, i la façana interior del pati d’illa es dedicarà als recorreguts d’accés i comunicació entre habitatges amb passadissos exteriors. El projecte ha buscat un tipus d’habitatge allargat que es repeteix en tota la part de la planta baixa i les cinc plantes, amb accés des d’un passadís posterior comunicat amb un únic nucli d’escala i ascensor situat a la mitgera amb l’hotel, al costat nord-oest.

La inversió prevista per a aquesta nova promoció és de 2,96 milions d’euros i servirà per proporcionar una llar assequible a mig centenar de persones.

Un parc d’habitatge sostenible

Un dels aspectes destacats d’aquesta nova promoció és la sostenibilitat i l’eficiència energètica. El cent per cent dels habitatges donen tant al carrer com a l’interior d’illa, de manera que disposen de ventilació creuada i el màxim assolellament possible. S’hi afegeixen també altres elements com la producció d’aigua calenta sanitària i climatització amb equips d’aerotèrmia, la instal·lació fotovoltaica connectada a serveis comuns i detectors de presència en espais comunitaris.

Més habitatge públic a Sant Martí

Amb la posada en marxa d’aquestes obres, l’Ajuntament de Barcelona reforça l’aposta per ampliar el parc d’habitatge assequible a la ciutat de manera permanent i evitar que, a través de la venda, els habitatges es puguin privatitzar en el futur. Actualment el consistori té en marxa, o a punt de començar, la construcció de 2.300 habitatges, el 80% dels quals es destinaran a lloguer protegit.

D’aquests 2.300 habitatges, una proporció important es troba als barris de Sant Martí. Al barri del Besòs i el Maresme, als carrers de Puigcerdà i de Lluís Borrassà, es troben dues promocions avançades, que suposaran 75 i 54 nous habitatges, respectivament. A aquests habitatges, també cal sumar-hi els habitatges Aprop de les Glòries, amb 42 allotjaments. A més, fa poques setmanes van començar els treballs per a una promoció de 155 habitatges al carrer de Veneçuela, a Provençals del Poblenou, i aquest estiu es van resoldre els concursos de projectes i obra dels quatre edificis d’habitatge industrialitzat al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau, que suposaran 151 habitatges més.

En total a Sant Martí hi ha 495 habitatges públics en marxa, el 95% dels quals seran de lloguer i la resta en dret de superfície, un règim de tinença que garanteix la titularitat pública del sòl i que, un cop superat el termini de cessió, tornarà a l’Ajuntament. Aquest volum de prop de mig miler de pisos significa un habitatge assequible per a més de 1.200 persones.

Etiquetes associades a la notícia