Les terrasses guanyen definitivament espai a la calçada

L’ordenança de terrasses s’actualitza per adaptar la normativa i consolidar les terrasses que es van ubicar a la calçada excepcionalment per donar suport a la restauració arran de la pandèmia. Amb aquests canvis es vol afavorir l’ordenació de l’espai públic, garantir-ne un ús segur i accessible i facilitar la viabilitat del sector de la restauració preservant els petits negocis tradicionals.

14/12/2021 13:04 h

Ajuntament de Barcelona

La modificació de l’ordenança consisteix en canvis puntuals per adaptar la normativa i consolidar les terrasses que es van ubicar a la calçada (en cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans) arran de les actuacions extraordinàries que es van desplegar per donar suport a la restauració davant la crisi sanitària provocada per la covid-19.

Des de llavors s’han concedit més de 3.600 llicències a noves terrasses a la calçada i ampliacions excepcionals, que han salvat almenys 1.875 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de Barcelona. Els permisos excepcionals, que caduquen el 31 de desembre, es renovaran automàticament per un termini de dos mesos. Fins al 28 de febrer els establiments de restauració poden sol·licitar-ne la continuïtat. Si no se sol·licita, es considerarà que es renuncia a la terrassa i es retirarà.

La continuïtat requerirà l’aval tècnic i el compliment dels criteris de l’ordenança pel que fa a distàncies, accessibilitat, garanties de pas per al veïnat, etc. Una novetat és que hauran de disposar del mobiliari homologat obligatori: un moble plataforma accessible i segur on col·locar les taules i les cadires, que farà possible la retirada definitiva dels blocs de formigó. La instal·lació de les noves plataformes es farà de manera progressiva i a demanda dels locals.

Per incentivar el canvi, s’ha previst una línia de subvencions a la instal·lació de plataformes per un total de 4 milions d’euros, amb ajuts que financen un màxim del 50% del cost del moble.

L’objectiu final de la modificació de la normativa és afavorir l’ordenació de l’espai públic, garantir-ne un ús segur i accessible i facilitar la viabilitat del sector de la restauració preservant els petits negocis tradicionals.

El Plenari del Consell Municipal del 23 de desembre ho ha aprovat definitivament amb els vots a favor del Govern municipal, BCN Canvi i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, i les abstencions de J×Cat, Cs i el PP. D’aquesta manera, l’1 de gener entraran en vigor els canvis puntuals que adapten la normativa per consolidar les terrasses excepcionals. Es preveu que l’estiu del 2022 totes les noves terrasses aprovades disposin del mobiliari homologat obligatori.

Etiquetes associades a la notícia