Inici del procés de licitació per construir habitatge públic a l’illa Glòries

Comença el procés de licitació de les obres de construcció de la promoció de l’illa Glòries, formada per quatre edificis en un sol conjunt, amb 238 habitatges. L’import de licitació és de 41,6 milions d’euros i la previsió és que s’adjudiqui en un termini aproximat de sis mesos per poder començar les obres el quart trimestre del 2021.

30/03/2021 14:30 h

Ajuntament de Barcelona

La promoció se situarà a l’illa delimitada per la gran via de les Corts Catalanes, la mateixa plaça de les Glòries i el carrer dels Encants Vells, i s’obrirà d’una banda sobre el gran parc de la Canòpia Urbana i, de l’altra, sobre el Mercat dels Encants.

Es tracta de la promoció pública més important de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i la més gran impulsada els darrers anys per un ajuntament en tot l’Estat, només superada per una promoció del Govern autonòmic basc.

Tindrà 238 habitatges, 125 dels quals de lloguer protegit i 113 de dret de superfície, i la previsió és que hi puguin viure més de 800 persones:

  • 128 seran de tres habitacions
  • 97 de dues habitacions
  • 13 d’una habitació

Tots els habitatges es construiran incorporant la perspectiva de gènere: desapareixerà qualsevol jerarquia entre les estances per adaptar-les a nous models familiars i de convivència. Els espais com cuines, banys o safareigs tindran les mateixes condicions de llum natural i ventilació que les considerades sales principals, com sales d’estar i dormitoris.

El projecte està format per quatre blocs de diferents alçàries que s’uneixen a les tres primeres plantes d’habitatges i deixen un espai lliure a la planta baixa que prolonga un recorregut de vianants des de la Diagonal fins als Encants. A més, disposaran de dos patis interiors per a l’ús veïnal que es podran habilitar com a espais d’estada, jocs infantils o estacionament de bicicletes, entre d’altres possibles usos.

En aquest projecte també destaca l’estratègia ambiental: es redueixen l’impacte ambiental, amb l’ús de fusta en l’estructura d’un dels blocs, i la demanda d’energia de calefacció i refrigeració, per mitjà de mesures passives. A més, els edificis disposaran de cobertes verdes, mecanismes de reaprofitament d’aigües grises i plaques fotovoltaiques a la coberta per a la generació d’energia renovable.

Els grups d’arquitectes que han treballat conjuntament amb l’IMHAB en la definició del projecte executiu són els següents:

  • Cierto Estudio, format per les joves arquitectes Marta Benedicto, Carlota de Gispert, Ivet Gasol, Anna Llonch, Lucía Millet i Clara Vidal i per Franch Llonch
  • La UTE formada per Haz Arquitectes SLP, Bayona Valero Arquitectes Associats SLP, Cantallops Vicente Arquitectes i Ensenyat Tarrida Arquitectes SLP
  • La UTE formada per Pau Vidal i Estudio Vivas Arquitectes SCP
  • SV60 Arquitectos

Etiquetes associades a la notícia