La meitat del nou espai firal de Montjuïc tindrà usos ciutadans

La proposta d’actualització del planejament urbanístic de l’espai firal de Montjuïc passa a destinar la meitat de l’espai a habitatge, equipaments públics i zones verdes i de passeig. Els edificis històrics es rehabilitaran per als nous usos ciutadans i es preveu tenir acabada la transformació el 2029 per al centenari del recinte.

17/09/2022 10:07 h

Ajuntament de Barcelona

Si actualment el 100% de l’espai és d’ús firal, el projecte proposa reduir-lo al 48% i destinar la resta de la superfície a usos veïnals. La nova distribució preveu 500 habitatges públics i equipaments, com un nou centre d’atenció primària, un equipament assistencial per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional, una biblioteca, un espai veïnal, un pavelló esportiu i l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya

La proposta també amplia les zones verdes i per als vianants per millorar les condicions ambientals de l’espai i fer que s’hi pugui passejar i fer vida. La mobilitat és un altre dels aspectes que canviaran: es crearà un eix transversal que connectarà els barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla i l’avinguda del Paral·lel amb Montjuïc.

A més, es busca millorar la mobilitat convertint els carrers de Lleida i de Mèxic en carrers d’un únic sentit i transformant l’avinguda de la Reina Maria Cristina en un eix per a les persones i el transport públic.

Reforç de l’activitat firal

Respecte a l’activitat econòmica, als baixos dels edificis d’habitatges s’ubicaran nous establiments i comerços de proximitat. L’activitat pròpia de Fira Barcelona estarà més integrada en la trama urbana i enfocada a esdeveniments de dimensió petita o mitjana. Tindrà espais expositius i àrees destinades a l’emprenedoria, la innovació i la transferència de coneixement en sectors relacionats amb els principals salons de la institució.

Aquesta nova ordenació urbanística dona resposta a les demandes veïnals recollides al llarg del procés participatiu que ha tingut lloc els últims mesos, i dimarts vinent es portarà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat per a l’aprovació inicial.

Etiquetes associades a la notícia