Nova regulació dels locals de l’Eixample per protegir el comerç de proximitat

L’Eixample és el districte amb més locals comercials de la ciutat, amb 14.000 establiments, el 30 % dels quals són locals de restauració, alimentació i oci nocturn. El nou Pla d’usos de l’Eixample vol limitar la saturació d’aquests establiments, especialment en carrers pacificats i en vies de pacificació, promoure la diversificació comercial i evitar la gentrificació i l’especulació. La normativa municipal s’avança als canvis que suposen els nous eixos verds de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell.

13/01/2023 14:39 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla d’usos de l’Eixample limitarà la presència de bars i restaurants, discoteques, botigues d’alimentació amb degustació i supermercats petits i botigues amb horaris especials que obren fins a la nit. L’objectiu és evitar les molèsties al veïnat i el soroll que genera la concentració d’aquests locals en carrers determinats i alhora evitar la pèrdua de comerços de proximitat i la gentrificació. La normativa estableix dues regulacions:

Regulació per als carrers pacificats o en vies de pacificació

És una regulació que adopta el model del Pla d’usos de Sant Antoni i del carrer de Girona. S’aplicarà als carrers ja pacificats —Enric Granados, pg. Sant Joan, av. Mistral, ctra. Ribes, av. Gaudí i Cartegena—, als futurs eixos verds de la Superilla Barcelona i als carrers en vies de pacificació —com Tamarit, Parlament i Aldana—, i als que es pacifiquin en el futur.

Limitacions:

  • Màxim 5 establiments —de restauració, oci nocturn, autoserveis, conveniència i botigues d’aliments i de degustació— en un radi de 50 metres.
  • Màxim 18 establiments en un radi de 100 metres.
  • Distància mínima lineal entre establiments de 25 metres.

Regulació per a la resta del districte

Hi haurà un límit de 20 establiments d’aquest tipus en un radi de 100 metres.

Cada regulació té en compte les característiques de cada carrer i permetrà que s’obrin nous locals comercials d’una manera més ordenada i sostenible.

L’aprovació definitiva del Pla d’usos de l’Eixample es debatrà i votarà al Ple municipal d’aquest mes de gener.

Etiquetes associades a la notícia