Obert el concurs públic per a la transformació de la Model

El concurs públic per seleccionar el projecte de transformació de la Model s’ha obert ara, i al gener del 2020 se’n coneixerà la proposta guanyadora. La prioritat és preservar-ne el patrimoni i la memòria històrica, i convertir un recinte tancat en un espai obert d’ús veïnal amb verd urbà, equipaments de proximitat i habitatge públic.

13/05/2019 16:32 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu és crear a l’Eixample, el districte més dens de la ciutat, un pol de serveis municipals, espais verds i habitatge obert a tota la ciutadania.

Com a punt de partida del concurs, els participants tenen el Pla director de la Model, que estableix les bases de la transformació.

Habitatge i equipaments

La proposta per al futur de la Model preveu destinar 12.292 metres quadrats a habitatge públic i set espais a equipaments de proximitat.

Hi haurà un institut escola, una escola bressol, una residència de gent gran i centre de dia, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu i l’espai memorial de la Model.

Zona verda

A l’espai obert del recinte es construirà un parc urbà i diàfan de 14.000 metres quadrats, que connectarà els carrers dels entorns. Inclourà una zona de vegetació frondosa, un espai de descans i un jardí d’esbarjo per a nens i nenes.

L’àrea verda i les galeries reconvertides en zones de passeig suposaran un total de 19.900 metres quadrats d’espai públic.

Memòria i patrimoni

La conservació del patrimoni i de la memòria històrica es concentrarà a preservar l’espai central del panòptic i de la quarta galeria, on s’ubicarà l’espai memorial, que constarà d’un centre d’exposicions i de recerca de la història de l’antiga presó.

Actualment se’n poden visitar les instal·lacions i, des de l’obertura de les portes de la Model a la ciutadania, al gener del 2018, el recinte funciona com a espai de dinamització social i cultural, amb una programació constant d’activitats i exposicions.

2020: Proposta guanyadora

El concurs públic per al projecte de transformació de l’antiga presó s’ha obert ara i, fins al 6 de juny, s’hi poden presentar equips d’arquitectura multidisciplinaris amb experiència en equipaments, rehabilitació i zones verdes.

Al setembre se seleccionaran sis equips, i es preveu que la proposta guanyadora es faci pública al gener del 2020.

Les bases del futur de la Model s’han dut a terme amb la participació activa del veïnat.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades