Presentat el projecte del monument a la presó de Dones de les Corts

10/10/2018 16:15 h

Districte Les Corts

El projecte guanyador de la segona fase del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament de Barcelona s’ha presentat al públic aquest dimecres 10 d’octubre, en el marc de la Festa Major de Les Corts. Un conjunt commemoratiu definitiu que recordarà l’existència de la presó en aquest espai fins el 1955, l’Ajuntament de Barcelona dona resposta a una llarga reivindicació de la societat civil, que fa anys que lluita per recuperar la memòria d’aquest espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics.

L’equip guanyador està format per Núria Ricart, professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; Jordi Henrich, arquitecte; i Fernando Hernández Holgado, historiador i coordinador del projecte “Memòria Presó de Les Corts”.

El regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, ha recordat que “la presó de dones forma part de la memòria negre del districte” i ha lloat la reivindicació permanent de dones i entitats per tirar endavant aquest “element de reconeixement”. El comissionar de Programes de Memòria, Ricard Vinyes ha destacat que “serà un espai memorial, que generi intimitat i que vol ser un homenatge a l’univers penitenciari femení”. A la vegada, Vinyes ha destacat que aquest projecte ha complert amb escreix “amb les condicions de pedagogia, participació i publicitat, que faran que deixi de ser un espai ignorat, que s’havia esborrat de la memòria” i que gràcies a la lluita de les entitats s’ha fet visible, primer amb una placa, després amb uns tòtems provisionals i ara amb un espai de memòria integrat a l’espai urbà.

Els responsables del projecte guanyador, per la seva part, han destacat que l’espai de memòria
quedarà integrat en un espai públic de qualitat, diàfan, transitable, sense elements com motos o containers, que inclourà pedres de diferents orígens mostrant que la presó va acollir preses de totes les procedències i que aspiren, en un futur, a poder del imitar l’antic perímetre de la presó, que ara es marca parcialment en un punt.

El projecte ha estat triat per un jurat format per tècnics de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, depenent d’Ecologia Urbana, de l’àrea de Mobilitat, de la Direcció de Memòria i
Història de l’Institut de Cultura de Barcelona, i del districte de Les Corts. Un total de cinc projectes es van presentar al concurs. A més del contingut artístic, els criteris de valoració del
jurat van tenir en compte la consideració de la memòria de les preses i víctimes – sense la seva
excessiva jerarquització–, la limitació en l’ús de tecnologies, l’impacte a l’entorn urbà, i la viabilitat per dur a terme el projecte.

Destaca la creació d’un espai públic pacificat que inclou tot el perímetre de la desapareguda presó, amb una intervenció memorialista centrada en l’ampliació del xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa, on des del 2014 hi ha un monument efímer, format per tòtems informatius. Els actuals tòtems esdevindran permanents i seran el suport commemoratiu del projecte. El terra es pavimentarà amb peces de basalt i s’afegirà un monument minimalista, format per sis grans pedres d’esculleres procedents de diversos orígens de la península. Gravades al terra i lligades a cada una de les pedres, s’inclouran inscripcions amb informacions històriques sobre el que fou la presó de dones durant el franquisme, així com informacions geològiques i de procedència de les pedres.

Està previst que les obres comencin al gener de 2019 i tinguin una durada de sis mesos.

La recuperació de la memòria de la Presó de Dones de Les Corts: un llarg camí sorgit de
l’anhel de la societat civil

La Presó de Dones de Les Corts va ser, durant l’etapa entre 1939 i 1955, espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics. Onze preses van ser afusellades al Camp de la Bota en aquesta etapa. L’any 1955, la presó tanca després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca. Aquesta zona es transforma ràpidament, no quedant cap vestigi de la presó.
La societat civil (ex-preses, familiars, entitats i associacions de dins i fora del districte, grups de recerca de l’àmbit acadèmic,..) iniciaren un procés de recuperació d’aquesta memòria. L’any 2013 el procés s’enfoca en la reivindicació de la construcció d’un monument que reti homenatge a les preses repressaliades a la Presó de Les Corts. Monument entès com espai per a la transmissió de la memòria. Lideren la mobilització la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts. L’any 2014, en el marc de les Jornades internacionals i exposició sobre el Monument a la Presó de Dones, es construeix un espai de memòria provisional.