Primer pas per regularitzar la instal·lació de les terrasses en calçada

El procés de modificació de l'Ordenança de terrasses, aprovat per la Comissió de Govern, permetrà habilitar la calçada com a espai on els establiments de restauració puguin col·locar taules i cadires. Una mesura que es va aplicar de manera excepcional arran de la pandèmia.

24/07/2021 10:11 h

Ajuntament de Barcelona

La voluntat és que aquestes terrasses en calçada puguin passar a ser definitives per donar continuïtat a l’activitat econòmica que generen, deixant enrere els elements provisionals (blocs de formigó i pivots grocs). Per això, quatre empreses del sector han dissenyat uns prototips de plataformes d’ampliació de vorera de codi obert, totalment accessibles i segures on es col·locarà el mobiliari de les terrasses.

En les últimes setmanes, aquests prototips ja s’han provat satisfactòriament en establiments de l’Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris i s’han homologat set models que s’adapten als xamfrans o cordons d’aparcament i s’adeqüen al nou text de l’ordenança.

Els canvis que s’introduiran en aquest inclouran els requisits tècnics necessaris que hauran de complir, a partir de juny del 2022, les terrasses ubicades en calçada. Principalment, l’obligatorietat de l’ús de plataformes quan la terrassa s’ubiqui totalment o parcialment a la calçada. A més, aquestes s’hauran de situar en espais que no afectin els carrils bici o de transport públic, que no impedeixin el pas de serveis i l’accés a equipaments i pàrquings.

Suport a la restauració

Des del maig del 2020, s’han concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals, amb l’objectiu d’assegurar la supervivència de bars i restaurants, greument afectats per la crisi sanitària de la covid-19, i per crear un espai públic més viu i accessible i que compleixi les mesures sanitàries.

Del total de nous permisos, 1.588 s’han donat en espais com cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans. Aquesta mesura ha permès salvar almenys 1.875 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de Barcelona.

Es preveu que la modificació de l’Ordenança s’aprovi al plenari abans de finals d’any, després de passar per la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i per un període d’al·legacions de la ciutadania i entitats.

Per incentivar i facilitar el canvi, es llançarà al llarg de l’estiu una línia de subvencions destinada als titulars de terrasses i ampliacions en calçada.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades