Rehabilitació de l’Hivernacle i el Palau del Marquès d’Alfarràs

Els treballs començaran al juliol i duraran entre 9 i 12 mesos. El pressupost és de 2 milions d’euros per a les obres de l’Hivernacle, situat al parc de la Ciutadella, i d’1,4 milions d’euros per a les del Palau del Marquès d’Alfarràs, al parc del Laberint d’Horta.

04/01/2022 10:03 h

Ajuntament de Barcelona

Pel que fa a la rehabilitació de l’Hivernacle, que es preveu que duri un any, comportarà primer diverses actuacions per reparar les patologies estructurals que afecten tant la nau central, més alta, com les laterals, la nau Picasso i la nau Magnòlies, i després es restaurarà l’edifici patrimonial

Catalogat com a bé cultural d’interès nacional, l’Hivernacle és obra de Josep Amargós i Samaranch i es va construir amb motiu de l’Exposició Universal del 1888, tot i que va ser projectat per l’arquitecte Josep Fontserè i Mestre com a part d’un programa museístic i científic al parc de la Ciutadella format també per l’Umbracle i el Museu Martorell. Aquesta actuació se suma a la renovació de dos espais emblemàtics del parc, la plaça de Prim, que es va acabar fa gairebé tres anys, i la reforma en curs, ja en la recta final, de la plaça d’Armes. 

Recuperació del valor històric i arquitectònic

Respecte a la rehabilitació total del Palau del Marquès d’Alfarràs, es portarà a terme en diferents fases durant el 2022 i el 2023. La primera fase, que és la que es desenvoluparà l’any vinent, prioritzarà la consolidació de l’estructura i els sistemes constructius de l’edifici. En primer lloc, s’abordarà l’estructura, que pateix una degradació important, i s’asseguraran la impermeabilització i la protecció dels elements patrimonials. Després es rehabilitaran les façanes i les soleres conservant-ne les característiques més remarcables, que doten la construcció d’un alt valor patrimonial, i s’adequarà l’edifici amb les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desaigües i parallamps) per permetre’n l’ús posterior.

El Palau del Marquès d’Alfarràs també està catalogat com a bé cultural d’interès nacional. L’última gran actuació que s’hi va fer, entre els anys 1983 i 1987, va ser la rehabilitació de l’ala dreta de l’edifici, que des de l’any 1993 és la seu del Centre de Formació El Laberint, que imparteix cursos i tallers de jardineria, agricultura i biodiversitat.

Etiquetes associades a la notícia