Un parc de la Ciutadella més verd i obert al mar

La transformació de la Ciutadella en un gran parc urbà més ben integrat i comunicat amb els barris de l’entorn i el litoral, amb més vegetació i que sigui de referència pel que fa a patrimoni, divulgació científica, humanitats i arts, es concretarà amb el pla director que elaborarà una comissió de seguiment en què participaran els grups municipals, entitats i institucions.

28/05/2018 16:23 h

Ajuntament de Barcelona

El parc de la Ciutadella és, amb 300.000 metres quadrats, el tercer més gran de la ciutat després dels de Montjuïc i els Tres Turons. A més, és un dels espais naturals urbans de referència per la seva història, l’alta afluència de visitants i la ubicació estratègica al nucli històric i a prop del litoral.

L’elaboració del nou pla director que es farà té l’objectiu de transformar l’actual recinte tancat —invisible des dels carrers de l’entorn i que fragmenta els barris—, separat del litoral i amb instal·lacions obsoletes i edificis històrics sense ús, en un espai més obert i integrador que s’adapti a les necessitats del segle XXI.

Eixos estratègics

D’una banda, es vol unir el parc amb la trama urbana que l’envolta i el parc de la Barceloneta per connectar-lo amb la platja. Per fer-ho possible, s’estudiarà si es poden convertir les vies ferroviàries i el passeig de la Circumval·lació en un espai verd que s’acabarà de definir amb l’elaboració del pla.

A més, es pretén millorar la connexió del parc amb els barris de l’entorn i amb altres eixos importants de la ciutat, com són el futur parc de les Glòries, el parc de l’Estació del Nord, la Barceloneta i l’eix Pere IV.

D’altra banda, es treballarà amb les institucions de l’entorn, com el Parlament, la Universitat Pompeu Fabra o el Zoo de Barcelona, per transformar el parc en una aula oberta de ciència i cultura, i fomentar que en l’espai natural es portin a terme projectes vinculats al coneixement.

També s’adaptaran els usos i activitats del parc a les necessitats actuals per fer compatible el gaudi dels visitants amb la preservació del patrimoni i de la biodiversitat.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades