Torna el Festival d’Arquitectures Model

Transformar l’espai públic per fer-lo més inclusiu, lluitar contra les desigualtats o fer front al canvi climàtic són alguns dels grans reptes als quals s’enfronten les ciutats. Amb la vocació de crear un espai de reflexió i plantejar nous imaginaris urbans, torna Model - Festival d’Arquitectures de Barcelona. La segona edició del festival tindrà lloc del 20 al 30 d’abril del 2023. Una de les principals novetats de la segona edició és la creació del premi Model a l’Experimentació Arquitectònica, per buscar instal·lacions que formaran part del festival i professionals que s’integrin al seu equip creatiu.

16/12/2022 10:57 h

Ajuntament de Barcelona

La reedició de l’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, es gestionarà l’any 2023 a través de la Fundació Mies van der Rohe i conservarà l’esperit amb el qual va néixer al maig: transformar la ciutat en un espai per a l’experimentació arquitectònica i una plataforma d’intercanvi d’idees obert a la ciutadania.

Amb la participació de més de 75 entitats i la celebració de 200 activitats i debats, l’edició del 2022 va esdevenir la primera gran cita de la capitalitat mundial de l’arquitectura UIA-UNESCO de Barcelona 2026. L’any que ve Model busca consolidar-se com a punt de trobada del talent arquitectònic, el disseny emergent i el conjunt dels veïns i veïnes de la ciutat.

Un premi a la creació i l’experimentació

Una de les principals novetats de la segona edició és la creació del premi Model a l’Experimentació Arquitectònica. Es tracta d’una convocatòria oberta des d’avui (16 de desembre) a col·lectius i persones creadores que vulguin dissenyar les instal·lacions que formaran part del festival, però també als que vulguin integrar-se en l’equip creatiu que gestarà el projecte.

Els guardons busquen reconèixer el treball de creadors locals i internacionals i convidar persones dedicades a l’arquitectura o la investigació cultural a participar en aquest esdeveniment.

El premi, que té una dotació econòmica, ofereix als participants l’oportunitat de dissenyar les instal·lacions, les realitats augmentades i els projectes curatorials o experimentals de la segona edició de Model i té tres categories:

  • Premi Model Instal·lacions: vol donar suport a la producció de projectes que promoguin noves formes d’ocupar, de programar i de construir l’espai públic i està dotat amb 8.000 euros (import previ a la deducció d’impostos).
  • Premi Model Arquitectures Digitals: destinat a projectes que impulsin noves maneres d’ocupar, de programar i de construir l’espai públic mitjançant formes digitals com, per exemple, realitats augmentades. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros (import previ a la deducció d’impostos).
  • Premi Model Pensament i Comissariat: dirigit a iniciatives basades en projectes curatorials, exposicions i debats que promoguin noves formes d’ocupar, de programar i de construir l’espai públic. Dotat amb 4.000 euros (import previ a la deducció d’impostos).

Les propostes presentades seran avaluades per un jurat integrat per Tatiana Bilbao, fundadora de Tatiana Bilbao Estudio; Carson Chan, comissari i director de l’Institut Emilio Ambasz per a l’Estudi del Built and Natural Environment, al MOMA de Nova York; Eva Franch, directora artística de Model – Festival d’Arquitectures de Barcelona; Xavier Matilla, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, i Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe.

La convocatòria romandrà oberta fins al 16 de gener de 2023, a les 14.00 hores. Les bases i les inscripcions es troben al web del festival: model.barcelona.