Torna "Escena Poblenou": el compromís amb la creació femenina

La dissetena edició del festival dedicarà un dia a la reflexió i al pensament de dones activistes i creadores, consolidant-se així com un certamen feminista i reivindicatiu.

09/10/2018 17:12 h

Ajuntament de Barcelona

En paraules d’Ada Vilaró, directora artística d’Escena Poblenou, amb aquesta edició volen “No Callar”, presentar propostes que siguin refugi i inspiració per l’ànima i poder “transformar el món des de l’art i l’escena”. Des d’aquest compromís amb la cultura i la societat , aposten per feminitzar la creació i apoderar les dones mitjançant el seu projecte Escena+Dones.

Les dones sí que hi són
Perquè sempre hi han estat, i és just que ocupin el seu lloc. Per això Escena Poblenou, i com a prèvia del Festival, ha programat pel dimarts 16 d’octubre una “Viquimarató de Dones Professionals de l’Escena”, on s’introduiran dades a la Viquipèdia sobre dones creadores i minimitzar així la bretxa de gènere.

La novetat del Festival tindrà lloc l’endemà, dimecres 17 d’octubre, amb el “Diàleg sobre la visibilitat i la presència de les Dones i les Creadores a Escena: Som aquí, veus, mirades i presència”. L’acte comptarà amb la presència de l’escriptora i activista Bel Olid i la periodista Júlia Bertran.

Pel que fa a la programació d’obres de creació, interpretació o direcció femenina, enguany trobem ‘Màtria’ de Carla Rovira, ‘Realitats Avançades’ de Simona Levi o ‘Zen x Zen’ de Joana Brabo.

També hi ha moltes propostes d’autoria compartida com ‘We Fear’ de Dimitri Ialta & Virginia Fochs; ‘Showdown#1’ de la Compagnie d’Elles; Lady, Frank & Stein de la Cia. Moviments; i l’espectacle infantil Alles, dirigit per Angela Peris i Koldo Arostegui, entre d’altres.

La programació inclou peces que giren al voltant del món de la dona, com ‘La Bugada’, un projecte participatiu amb dones del Poblenou dirigit pel col·lectiu Labuena Compañía; o ‘Las Muchas’, dirigit per Mariantònia Oliver, amb la participació de dones de més de 70 anys del Poblenou entorn a la fragilitat i exclusió d’uns cossos que, en canvi, són vius i lliures; i d’altres de temàtica feminista com ‘Ser Britney Spears’ o ‘Videoplaylist’, amdós del col·lectiu Leer es Sexy o ‘Unheimlich’ de la Cia Pelipolaca i Les Desvestides que vol ser una revisió del nostre comportament com a espectadors/es davant els cossos exhibits en el que entenem com a “art”.

Per a tots els públics
El Festival recolza nous espectacles contemporanis i multidisciplinars en estat de gestació, però també espectacles reveladors que s’hagin pogut veure poc. L’objectiu és apropar la creació contemporània a tots els públics, amb uns preus populars que oscil·len entre els 4 i 10 €.

Escena Poblenou va néixer l’any 2001 com a plataforma de creació i exhibició de diferents propostes escèniques contemporànies i per potenciar el teixit artístic del Poblenou i la ciutat. Aquesta edició tindrà lloc, com sempre, a diferents espais i equipaments del barri.

El Festival té el reconeixement de la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona 2015 i el Premi FAD Sebastià Gash 2014.

Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Districte de Sant Martí, Centre Cívic Can Felipa, Institut d’Estudis Baleàrics i la Conselleria de Cultura, participació i Esports del Govern Balear. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, el Centre Moral del Poblenou, L’Antic Teatre, La Central del Circ, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Ires, la Taula Eix Pere IV, Apropem-nos, La Piconera, Espai Niu i amb els comerciants del barri del Poblenou.

Etiquetes associades a la notícia