Torna la Festa de la Primavera amb l’objectiu d’apropar el verd urbà a la ciutadania

El 26 de març els jardins del Doctor Pla i Armengol seran el marc de la Festa de la Primavera per apropar-nos al verd de la ciutat i gaudir dels seus parcs i jardins. Abans, el 22 de març tindrà lloc la Festa de la Primavera escolar.

16/03/2023 13:43 h

Clara Mendoza Sanz

Els jardins del Doctor Pla i Armengol acullen el 26 de març entre les 11.00 i les 14.00 hores, la Festa de la Primavera amb l’objectiu de gaudir i apropar-nos al verd de la ciutat des del respecte pel medi ambient a través dels seus parcs i jardins.

El mateix dia també es faran dues visites guiades als següents parcs:

  • Parc de Diagonal Mar
  • El Roserar del parc de Cervantes
  • Jardins del Doctor Pla i Armengol
  • La Clariana de les Glòries

Aquestes començaran a les 11.00 h i, la següent, a les 12.30 h. Cal inscripció prèvia, que es pot fer a través de: https://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/festa-de-la-primavera

Dies abans, el dia 22 de març, tindrà lloc la Festa de la Primavera escolar, on l’alumnat dels diferents districtes farà activitats als seus parcs relacionades amb la cura del verd i la biodiversitat. Ambdues activitats s’emmarquen dins el programa Mans al verd, que posa en valor la jardineria, l’agricultura ecològica i la diversitat, gràcies a la participació de la ciutadania. Aquesta festa permet apropar l’expertesa i el coneixement de Parcs i Jardins en l’àmbit de la jardineria i la biodiversitat urbana d’una manera lúdica i festiva a tothom que vingui.

Veniu i gaudiu de les activitats als parcs i jardins!

La Festa de la Primavera és plena de tallers, activitats i visites guiades que us permetran conèixer els parcs més a fons i fer una nova mirada sobre les plantes i animals que s’hi poden trobar. També es podreu veure com treballa Parcs i Jardins per mantenir el verd de la ciutat i com afrontem la sequera dels parcs.

Les activitats s’adrecen a tots els públics, així que podeu triar les que més us agradin!

Els jardins del Doctor Pla i Armengol

Als jardins del Doctor Pla i Armengol es realitzaran una gran varietat d’activitats: a l’espai central hi haurà una sèrie de tallers que combinen l’acció manual amb el coneixement ambiental i, en la majoria, podeu emportar-vos alguna cosa:

  1. L’aigua, un recurs escàs: reaprofitem-la!
  2. Cuida l’escocell, espai Mans al Verd
  3. Intercanvi de plantes
  4. Espai de joc
  5. Les petjades dels animals
  6. Lupes i flors
  7. Identificació de llavors hortícoles i de fruita
  8. Cianotípies, imprimim amb la llum i les fulles

A l’escenari central, la Pallassa Toli presentarà el seu espectacle On, com, aigua? per fer-nos reflexionar de manera divertida sobre la importància de l’aigua i el seu ús en la vida quotidiana. La primera sessió serà a les 12.00 i la següent a les 13.00 hores.

A més, a tot el jardí hi podreu trobar activitats per descobrir noves maneres de mirar els parcs i jardins de la ciutat. Durant l’itinerari podreu anar segellant la butlleta per rebre un obsequi al taller Cuida l’escocell, espai Mans al Verd. En diferents emplaçaments del jardí, els professionals us explicaran tota mena de curiositats com les basses naturalitzades, la planta mediterrània o el manteniment del jardí i el refugi de la biodiversitat, entre d’altres.

La Festa de la Primavera en el context de sequera

La festa permetrà posar en relleu el valor estructural del verd i el seu potencial per a la millora de la salut i el benestar de les persones, així com per la lluita contra els efectes del canvi climàtic. La sequera que estem patint n’és un clar exemple i, per aquest motiu, davant de l’escassetat actual dels recursos hídrics, l’Agència Catalana de l’Aigua ha decretat excepcionalitat hidrològica de la conca del Ter-Llobregat, que alimenta la ciutat de Barcelona. Això va activar el Protocol d’actuació per situació de sequera a Barcelona, que va passar a fase d’excepcionalitat a principis de març de 2023.

Aquesta situació ha comportat importants restriccions en el reg de les zones verdes de la ciutat, com, per exemple:

  • S’han aturat la majoria de plantacions, inclòs l’arbrat.
  • S’ha deixat de regar la gespa.
  • Només es faran regs de supervivència d’arbres i arbustos.
  • Es prioritzarà sempre el reg eficient, com el degoteig.

Els jardins del Doctor Pla i Armengol, igual que totes les zones verdes de la ciutat, pateixen les conseqüències d’aquesta situació de sequera. Per aquest motiu, a la Festa volem incentivar una reflexió amb relació al futur verd de la nostra ciutat, ja que per les característiques del clima mediterrani (estius i hiverns secs) i la tendència climàtica mundial, considerem que hem de prendre consciència que aquesta situació potser deixarà de ser excepcional.

Per aquest motiu us animem a gaudir dels prats grocs a l’estiu, que escollim les millors plantes pels nostres balcons, que reaprofitem l’aigua per cuinar o netejar verdures per regar les plantes de casa, o que apadrinem escocells. En definitiva, que valorem l’aigua com es mereix i que ens acostumem la vista dels parcs i jardins de la ciutat al que ens semblaria natural a un prat o bosc mediterrani.

Vine i participa de la Festa de la Primavera!

Etiquetes associades a la notícia