Tot l'esforç contra la islamofòbia

La ciutat de Barcelona té un compromís ferm amb la lluita contra l'odi i la xenofòbia i la voluntat d'esdevenir un referent mundial en la defensa dels drets humans. Per això ens hem dotat, des del gener, del Pla municipal de lluita contra la islamofòbia.

12/12/2017 12:27 h

Ajuntament de Barcelona

L’augment dels delictes d’odi durant els darrers anys va motivar, a principis del 2017, l’elaboració del Pla municipal de lluita contra la islamofòbia, una mesura de govern pionera a l’Estat que pretén garantir la cohesió social i la protecció dels drets humans.

La sensibilització i la garantia de drets són els principals eixos d’actuació del pla, que situa al centre l’Oficina per a la No-Discriminació (OND), un servei municipal que s’ha vist reforçat perquè la ciutadania pugui documentar-se, formar-se i assessorar-se sobre els delictes i els discursos d’odi.

Per poder fer un seguiment de les pràctiques islamòfobes que es donen a la ciutat, la mesura preveu també crear l’Observatori de Delictes i Discursos d’Odi, un arxiu integrat a l’OND que publicarà anualment un informe amb les dades sobre aquest tipus de delictes, la qual cosa permetrà recollir estadístiques concretes de la ciutat.

Suport legal contra tota agressió islamòfoba

D’acord amb el compromís adquirit per l’Ajuntament en la lluita contra la islamofòbia, tal com queda reflectit en el Pla municipal, el consistori denunciarà les agressions que tinguin una motivació xenòfoba i es personarà als judicis com a acusació popular.

Recentment, el Jutjat Penal núm. 23 de Barcelona ha condemnat dos homes per haver agredit, el mes d’agost passat, una dona embarassada que duia un nicab. La pena és d’un any de presó per un delicte d’odi i de discriminació i un any més per un delicte lleu de lesions.

La comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, ha valorat la sentència i ha recordat que l’Ajuntament va formar part de l’acusació: “Aplaudim aquesta condemna. No permetrem aquests actes a la nostra ciutat. El racisme i la islamofòbia són atacs directes al nostre model de convivència i a la nostra cohesió social, i no dubtarem a perseguir-los.”

Més informació