Tots els actes de la Diada a Barcelona

07/09/2015 09:51 h

Redacció

Enguany l’acte més multitudinari de la Diada s’espera que sigui la Via Lliure (ANC), la mobilització que l’Assemblea Nacional de Catalunya ha organitzat a la Meridiana, la tarda de l’11 de setembre.

La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya arrenca, com cada any, uns dies abans de l’11 de setembre. Com ja és habitual, l’Ajuntament organitza al Saló de Cent una conferència per aprofundir en la història de la Diada. Enguany ha anat a càrrec de la historiadora i professora emèrita de la Universitat de Barcelona Eva Serra, que ha partlat sobre “La potencialitat democràtica de la Catalunya històrica”.

Durant el mes de setembre, a El Born Centre Cultural (on va tenir lloc el concert Seguem arran) es pot visitar l’exposició “Bon cop de falç. La història de l’himne”, una mostra comissariada per L’Avenç, el Grup Enderrock i Clack que vol explicar Els segadors des d’una perspectiva històrica i social.

Acte institucional de la Diada a la plaça de Sant Jaume

Dimecres, 9 de setembre, ha tingut lloc l’acte institucional de la Diada. Aquesta any s’ha optat per celebrar-lo 2 dies abans de l’11 de setembre per evitar que coincideixi amb l’inici de la campanya electoral del 27-S.

La cultura ha estat l’eix vertebrador de la celebració, que té 2 fils conductors principals: el centenari de la Xarxa de Biblioteques i els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner.

El director teatral Josep Maria Mestres ha creat la primera part de l’espectacle, que ressegueix l’evolució del país a partir del paper de les biblioteques de Catalunya. La segona part gira al voltant de Ramon Muntaner. A partir d’un relat elaborat per l’escriptor Albert Sánchez Piñol, l’artista audiovisual Franc Aleu ha pres com a inspiració les 4 grans cròniques medievals catalanes per elaborar un mapatge que repassa la història de Catalunya des que va fundar-se, l’any 988.

El dia 10 al vespre tindran lloc les tradicionals marxes amb torxes al fossar de les Moreres, durant les quals diversos partits polítics i entitats faran ofrenes florals. A més, la nit del dijous 10 de setembre i la nit del divendres 11 de setembre, la il·luminació de la Font Màgica de Montjuïc ila cascada de les Fonts Bessones de la Plaça Catalunya es tenyiran de vermell i groc per la Diada.

Onze de setembre: Via Lliure

Les commemoracions de la Diada Nacional de Catalunya se concentraran durant el matí del dia 11 al monument de Rafael Casanova. Al llarg del matí entitats, clubs esportius, partits polítics i la corporació municipal realitzaran ofrenes florals a l’últim conseller en cap de Barcelona abans de la derrota de l’11 de setembre.

També durant tot el dia diversos espais de la ciutat faran jornada de portes obertes, com el Palau de la Generalitat, el Parlament o El Born Centre Cultural.

Però l’acte que s’espera que sigui més multitudinari i popular és la Via Lliure a la República Catalana que l’Assemblea Nacional de Catalunya ha organitzat a la Meridiana. La marxa d’aquest any, que vol reivindicar fins a 10 causes que s’han de convertir en els fonaments d’un hipotètic Estat català independent, té un element especial de color que li donarà una imatge inèdita des de l’aire. La Via Lliure a la República Catalana, que és el nom que rep la manifestació d’enguany, té 135 trams, tants com escons al Parlament, i s’allargarà durant 5 quilòmetres.

Festa per la llibertat

Durant tot el dia també tindrà lloc una nova edició de la Festa per la Llibertat. El passeig de Lluís Companys serà l’escenari de la Mostra d’Entitats dels Països Catalans i d’activitats diverses per viure la Diada en família. La música posarà fi a una jornada de mobilització. La Companyia Elèctrica Dharma oferirà a partir de les 7 de la tarda un espectacle creat expressament per a l’ocasió que inclou la participació de diverses colles de cultura popular. Els valencians Zoo i La Troba Kung-Fú completen el cartell musical de la jornada.

A més a la majoria de districtes fan actes de commemoració de la Diada.

 

Més informació