Reforç del transport públic durant els episodis de contaminació

Metro, Tram, Bus, FGC i Rodalies ampliaran l'oferta, especialment en hora punta. A més, es posarà a la venda la T-Aire, un títol de transport especial que constarà de dos viatges i tindrà un 10% de descompte. Tot per facilitar l'ús del transport públic per davant del cotxe, reduir la contaminació i controlar l'efecte sobre la salut de les persones.

15/09/2017 18:25 h

Ajuntament de Barcelona

A partir de l’1 de desembre i en cas d’episodi de contaminació s’activaran les restriccions del trànsit per als turismes que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT dins la zona de baixes emissions de les rondes de Barcelona. El protocol anirà acompanyat d’un pla de reforç del transport públic que garanteixi la mobilitat. És el següent:

  • Metro: En hora punta s’afegirà un tren a cada línia, cosa que augmentarà la freqüència de pas a un comboi cada 3 minuts. A més, al desembre s’haurà completat l’increment d’oferta del 5% previst per a aquest any, que sumarà set trens a la xarxa en hora punta. Durant els episodis de contaminació també s’ampliarà el personal d’atenció a les estacions de més afluència.
  • Tramvia: S’incorporaran dos vehicles dobles a les línies T1 i T4, i es reforçarà el servei a les línies T5 i T6. La freqüència de pas es reduirà 1 minut i passarà a ser de 4 minuts.
  • Autobusos: Es posaran en circulació 50 busos addicionals a la ciutat. A més, s’afegiran 30 vehicles a les línies que connecten el Baix Llobregat i el Barcelonès Nord amb Barcelona, 15 respectivament. D’altra banda, també es reforçaran les línies de bus express.cat, amb 25 vehicles més. Per agilitar l’accés i la circulació dels autobusos, s’instal·laran carrils busos provisionals d’entrada a Barcelona per la B-23 i per la Gran Via.
  • Ferrocarrils de la Generalitat: S’ampliarà l’oferta. Les línies del Vallès i del Llobregat-Anoia tindran una freqüència de pas d’hora punta durant tot el dia.
  • Rodalies: La freqüència d’hora punta s’ampliarà fins a les onze del matí a les línies R1 i R4.
  • T-Aire: Durant els episodis de contaminació es posarà a la venda un títol multipersonal de dos viatges que aplicarà un 10% de descompte respecte al preu per trajecte de la T-10. Per exemple, si és d’una zona, costarà 1,80 euros.

 Més transport públic, més ciutat per a les persones

La restricció del trànsit i el reforç del transport públic obre la ciutat cap a un model diferent de mobilitat que prioritza la salut dels veïns i les veïnes, que pacifica els barris i permet recuperar l’espai per a l’ús de la ciutadania.

En el camí cap a aquest canvi de model que promou la mobilitat sostenible, s’incentivarà la retirada definitiva de la circulació dels vehicles més contaminants amb la T-Verda, un títol de transport, personal i intransferible que donarà accés gratuït al servei durant tres anys. La podran sol·licitar, a partir del 2 d’octubre, els majors d’edat que hagin desballestat un vehicle contaminant que pagui l’impost de vehicles de tracció mecànica dins dels municipis de les zones de l’ATM.

Més informació