Tres escoles de Sants-Montjuïc milloraran els patis el curs vinent

Un total de 17 escoles públiques d’infantil i primària de Barcelona iniciaran al setembre un procés per millorar els seus patis, naturalitzant-los, guanyant-hi ombres i fent-los més coeducatius. És la tercera edició del Pla de transformació de patis impulsat per l’Ajuntament a través del Consorci d’Educació l’any 2020 i que amb aquesta nova convocatòria arriba a un total de 58 centres i suma prop de 12 M€ d’inversió municipal.

22/06/2022 17:16 h

Mupert

Aquestes 17 escoles han entrat en el programa de transformació de patis que l’Ajuntament de Barcelona impulsa des de l’any 2020 a través del Consorci d’Educació i que té com a objectiu introduir canvis de disseny per tal de fer que aquests espais de les escoles tinguin més verd, més ombres, més jocs diversos i coeducatius, compartits amb les pistes esportives. Així doncs, les comunitats educatives d’aquests centres, incloent-hi l’alumnat, l’AFA i l’equip docent, participaran en el nou disseny del pati seguint el procediment que marca la Guia de Cocreació i d’acord amb els criteris per a un pati naturalitzat, coeducatiu i comunitari.

El procés culminarà amb les obres de transformació l’estiu del 2023 i suposarà una inversió municipal de 4,5 M€. A aquesta nova edició del programa de transformació de patis, la tercera, hi han accedit 17 dels 34 centres que ho han sol·licitat a través de la Convocatòria Unificada de Programes (CUP) que gestiona el Consorci d’Educació de Barcelona. A Sants-Montjuïc, els centres que reunien els requisits per entrar-hi, i així ho fan fet, són l’Escola Pràctiques (Sants) i les escoles Seat i Bàrkeno (la Marina).

Millorant patis escolars des del 2019

El pla de transformació de patis és un projecte a llarg termini que es va marcar com a objectiu que almenys una desena d’escoles de la ciutat poguessin fer les obres de transformació dels seus patis cada estiu. Els primers 11 centres, entre els quals hi havia l’Escola Ramon Casas de la Marina, van transformar els seus patis en el marc de la creació de refugis climàtics entre 2019 i 2020. Durant el curs 2020-2021 es van posar en marxa una dotzena de transformacions ja en el marc del programa Transformem els patis, incloent-hi l’Escola Francesc Macià d’Hostafrancs.

Els propers dies, aprofitant les vacances de l’estiu, està previst que comencin les obres als 15 patis de les escoles que durant aquest curs 2021-2022 han realitzat el procés de disseny i ja tenen redactats i a punt els projectes d’obres. Durant aquest estiu també es faran obres en patis de cinc escoles més que faran transformacions a través de projectes com els pressupostos participatius o per obres planificades pel Districte. A Sants-Montjuïc, hi haurà obres als patis de les escoles Gayarre (Sants) i Mossèn Jacint Verdaguer (el Poble-sec).