Tres faristols per recuperar la memòria de la Barcelona republicana

L’època de la Segona República va servir per impulsar molts projectes a la ciutat que deixen entreveure els valors del republicanisme. En el marc de la celebració de la Primavera Republicana s’han instal·lat tres faristols de memòria en tres espais concrets: el Dispensari Central Antituberculós, al Raval, la Casa Bloc, a Sant Andreu, i l’Estadi de Montjuïc, a Sants-Montjuïc.

15/04/2021 16:39 h

Ajuntament de Barcelona

El Dispensari Central Antituberculós

Considerat una de les obres mestres de l’arquitectura racionalista de tot Europa, el Dispensari Central Antituberculós es va construir l’any 1934 com a part d’un programa de socialització de la sanitat i de lluita contra les malalties venèries i pulmonars que causaven nombroses víctimes. Les autoritats republicanes van impulsar-ne la construcció davant dels importants problemes de salubritat i l’alta concentració demogràfica que tenia el districte de Ciutat Vella.

L’any 1982, el Departament de Salut de la Generalitat va encarregar la rehabilitació del recinte, i el 1990 es va convertir en un centre d’atenció primària.

La Casa Bloc

Després de l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, la ciutat i tot el país es van sumir en una greu crisi econòmica que va incrementar l’atur i va fer més profunds els problemes socials.

Amb la Segona República es van impulsar polítiques noves, i en aquest context es va projectar la Casa Bloc, a Sant Andreu, un edifici que pretenia crear un model d’habitatge que millorés les condicions de vida de la classe obrera.

Durant la dictadura franquista, es va afegir un bloc en una zona comuna, conegut com el “bloc fantasma”, per acollir famílies de policies. L’ala sud es va destinar a residència de vídues i orfes de militars.

L’Estadi de Montjuïc

L’actual Estadi Lluís Companys es va inaugurar l’any 1929, obrint l’Exposició Internacional de l’any 1929. Es tractava d’una estratègia per mostrar la tradició esportiva i la capacitat organitzativa de la ciutat de cara a presentar Barcelona com a ciutat amfitriona dels Jocs Olímpics.

La proclamació de la Segona República i l’abdicació del rei Alfons XIII pocs dies abans d’una reunió del Comitè Olímpic Internacional (COI) van fer que diversos representants del COI vinculats a l’aristocràcia no s’hi presentessin. Finalment, els jocs del 36 es van celebrar a Berlín, un altaveu de propaganda per al règim nazi.

L’any 1936, la ciutat va impulsar l’organització de l’olimpíada popular per promoure l’agermanament entre nacions, antifeixista i interclassista, però el cop d’Estat en va impedir la celebració.

Durant la Guerra Civil, l’Estadi de Montjuïc es va utilitzar pel Comitè Central d’Ajut als Refugiats com a centre d’acollida de persones que fugien de la repressió franquista.

Més informació sobre les activitats de la Primavera Republicana: barcelona.cat/primaverarepublicana.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades