Tres mesos d’activitats sobre el passat, el present i el futur del VIH i la sida

04/11/2019 20:02 h

Alan Cabañas

Anticipant-se a la celebració del Dia Mundial de la Sida, el Centre LGTBI de Barcelona estrena un programa d’activitats trimestral dedicat a reflexionar, debatre i conèixer els reptes presents i futurs del VIH i la sida.

L’exposició “Gent Positiva. VIH i sida, relats locals d’una història global” és el fil conductor de la nova programació del centre. Comissariada per Nancy Garín i Linda Valdés, la mostra fa un viatge als anys vuitanta i noranta per activar la memòria dels moviments i col·lectius de Barcelona que van ser capaços de generar espais de resistència a la crisi de la sida. A través de documents i materials provinents d’organitzacions i artistes, viatjarem als inicis dels activismes de la sida, que van ser capaços de treballar en un ampli espectre d’àmbits relacionats amb les cures: la prevenció, la recerca de tractaments, la reivindicació de drets, la generació d’informació, l’atenció o el suport mutu.

Act Up Barcelona, els comitès ciutadans antisida, el Casal Lambda, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Coordinadora Gai-Lesbiana, Stop Sida, Sida Studi, Actua, Projecte dels Noms-Hispanosida i Gais Positius són algunes de les entitats locals que es referencien a l’exposició, juntament amb altres associacions i artistes de l’Estat (el Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Madrid [COGAM], el Comitè Antisida de València, La Radical Gai, LSD, Miguel Benlloch i Pepe Miralles) i d’altres països, com el Brasil, Mèxic i Xile. La mostra es podrà visitar al Centre LGTBI fins al 31 de gener de 2020.

Veus expertes i activistes

El cicle d’activitats, que comparteix títol amb l’exposició, també ha volgut aproximar-se als àmbits de treball de les entitats i a les línies de recerca sobre el VIH i la sida que porten a terme diverses persones acadèmiques. Amb aquest objectiu s’han organitzat diverses conferències.

La programació de xerrades ha començat aquesta setmana (4 de novembre, a les 18.30 hores) amb Mercè Meroño, presidenta del Comitè 1r de Desembre, que ha analitzat els àmbits d’actuació i els reptes pendents del Pacte social contra l’estigma i les discriminacions, l’acord amb què l’associacionisme lluita per posar fi a la discriminació de les persones amb VIH. L’11 de novembre, Luis Villegas, coordinador de programes de Stop Sida, analitzarà el fenomen del sexe químic, i el dia 18, José Luis Terrón, professor de la UAB, parlarà sobre l’estigma que encara projecten els mitjans de comunicació.

Coincidint amb l’aprovació recent de la profilaxi preexposició, Ferran Pujol, president de BCN Checkpoint, oferirà una xerrada sobre aquesta estratègia de prevenció del VIH i el funcionament del PrEP Point (2 de desembre). Per la seva banda, Montse Pineda, coordinadora d’incidència política de Creación Positiva, parlarà sobre la inclusió necessària de la perspectiva de gènere en l’abordatge del VIH i la sida (9 de desembre); i l’escriptor i acadèmic Isaias Fanlo ens farà viatjar als anys vuitanta i noranta per descriure la resposta que l’escena cultural catalana va donar a la crisi de la sida (19 de desembre). La darrera de les conferències serà a càrrec de Julio Gómez, coordinador general de Trabajando en Positivo, que tractarà la discriminació laboral que encara avui pateixen les persones amb VIH (13 de gener).

Cinema i història

El setè art tampoc no ha estat aliè a la crisi del VIH i la sida. Per això, Antoine Leonetti, codirector de la Mostra Fire!!, ha comissariat per al Centre LGTBI una selecció de pel·lícules basades en aspectes relacionats amb el VIH i la sida: de l’activisme d’Act Up a la por a la discriminació, passant per la tristesa per la pèrdua d’éssers estimats. La cinta que obre el cicle (6 de novembre) és la comèdia romàntica Jeffrey, la història d’un home que decideix deixar de tenir relacions sexuals per por a encomanar-se de la sida, fins que s’enamora d’un home amb VIH. També es projectarà l’exitosa producció francesa 120 pulsaciones por minuto (20 de novembre),  Vivir deprisa, amar despacio (4 de desembre), Los amigos de Peter (18 de desembre) i Las noches salvajes (8 de gener).

Després de l’èxit de les tres rutes històriques del cicle Barcelona-Stonewall, l’historiador Leopold Estapé ha dissenyat “La malaltia i l’estigma, del càstig públic al VIH i la sida”. En aquest recorregut, que sortirà el dissabte 14 de desembre, a les 17.00 hores, de la plaça de la Universitat, Estapé proposarà un passeig pels espais de la ciutat que recorden la manera com s’han abordat malalties que, en diferents moments de la història, han provocat estigma i discriminació a causa de la desinformació, els dogmes i els prejudicis morals. La ruta transcorrerà, entre altres indrets, per la plaça de la Universitat, on es parlarà de l’evidència científica i del negacionisme; el carrer dels Tallers, per reviure l’inici de l’activisme, o la plaça dels Àngels, per reivindicar el mural de Keith Haring.

Literatura i escriptura, un protagonisme destacat

L’escriptor Sebastià Portell serà l’encarregat de dinamitzar una nova edició del club de lectura del Centre LGTBI. En aquesta ocasió, Portell proposarà la lectura d’Antes que anochezca, de Reinaldo Arenas, per conèixer el testimoni de l’autor com a dissident castrista i seropositiu; Tallats de lluna, de Maria Antònia Oliver, una història d’amor que traspassa els límits del gènere, les concepcions caduques de la parella i la noció tradicional de salut, i Les Hores, de Michael Cunningham, que relata la vivència seropositiva de l’escriptor Richard Brown.

A més, per primera vegada, el Centre LGTBI programa dos tallers d’escriptura creativa. El primer, que tindrà lloc els dies 8, 15, 22 i 29 de novembre i el 5 i 13 de desembre, porta per títol “Arxiu sexual (im)propi”. Amb una metodologia crítica i queer, Duen Sacchi i Magda de Santo proposaran crear arxius sexuals singulars i experiències d’escriptura a partir de fotografies, coreografies, cartes i històries clíniques. Els agafarà el relleu, els dies 21 i 23 de gener, Diego Falconí, que coordinarà “La literatura seropositiva llatinoamericana: corpus i cos”, un taller que convidarà a practicar l’escriptura a través de fragments d’obres de Reinaldo Arenas, Fernando Vallejo, Marta Dillon i Luis Negrón.

D’altra banda, el dilluns 16 de desembre, el centre presentarà De vidas y virus. VIH/SIDA en las culturas hispánicas, el nou volum en què Rafael M. Mérida recull com la literatura, les arts i els gèneres audiovisuals han estat capaços de despertar consciències i acompanyar múltiples activismes.

Celebrem els 25 anys de Gais Positius

En el marc de la programació del cicle “Gent positiva”, el dimecres 27 de novembre el Centre LGTBI serà l’escenari dels actes de celebració del 25è aniversari de Gais Positius, una de les entitats residents a l’equipament. L’associació, que va néixer el 1994 a partir d’un petit grup d’homes gais seropositius que s’havien adreçat a la Coordinadora Gai-Lesbiana per rebre informació i suport, ha organitzat una taula rodona sobre els reptes de les persones amb VIH i la projecció del documental 30 anys positius, de Lulú Martorell i Roger la Puente.