Un comerç per tothom

A través dels projectes CASBA (Casc Antic Sense Barreres), SASBA (Sants Sense Barreres) i MASBA (La Marina Sense Barreres), es va detectar el 2013, la necessitat d'apropar el concepte i la normativa d'accessibilitat al comerç de la ciutat. Ahir, nascuda d'aquest treball, es va presentar la guia 'Fem accessible el nostre comerç'. Es tracta de la primera guia editada per l'Ajuntament de Barcelona que dóna consells senzills i útils a botiguers i botigueres de la ciutat per fer més accessibles els seus comerços i els anima a posar-los en pràctica més enllà de les obligacions legals vigents.

21/07/2017 14:06 h

barcelona.cat

 

“S’ha fet a partir del protagonisme de les persones amb diversitat funcional, les universitats, els districtes, els eixos comercials i l’acompanyament de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat”, va dir la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, per posar en relleu el treball transversal que ha fet possible la guia i la pluralitat de mirades que conté.

Amb la guia es fa un pas més per fer efectiu el dret de tota la ciutadania a participar de manera autònoma, activa i segura a la vida en comunitat i un pas més per un comerç de proximitat, de qualitat i accessible “no només des del punt de vista arquitectònic, també comunicatiu”, tal com va puntualitzar Laia Ortiz.

“Fer accessibles els comerços per a tothom, és una preocupació que l’àrea de comerç sempre ha tingut”, tal com va manifestar la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, que va corroborar-ho recordant que del conjunt de bateries per reforçar el comerç de promixitat, presentades el mes passat, una d’elles fa referència a la millora de l’accessibilitat.

Al seu torn, l’arquitecta de l’equip de Llicències del Districte de Ciutat Vella, Anna Alós, ens va endinsar en el coneixement de la guia, ressaltant que sovint l’accessibilitat passa per  “petites reformes sense cost o a cost baix”.

En el debat hi van participar entitats de persones amb diversitat funcional, discapacitat intel·lectual o per trastorn mental, discapacitat auditiva i visual, i també associacions de comerciants i membres de la Universitat Politècnica de Catalunya. Les diferents intervencions van destacar la importància de seguir treballant  per sensibilitzar a la comunitat de comerciants respecte a  les necessitats de tots els col·lectius i per assolir l’accessibilitat universal.

Una accessibilitat amb la qual tothom hi guanya, perquè “Una ciutat accessible és una ciutat més feliç i un negoci accessible és més competitiu”, tal com ens va recordar Ivan Gas, responsable del grup de treball d’arquitectes especialistes en conceptualització, disseny i espais comercials del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, entitat que va acollir l’acte.