Un milió i mig d'euros a l'any per al desenvolupament econòmic de Sants-Montjuïc

El Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE), liderat per Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc, preveu 41 mesures per fomentar l’ocupació de qualitat, millorar la competitivitat del comerç de proximitat, reactivar el teixit industrial i impulsar l'economia social i solidària. Aquestes mesures s’han definit conjuntament amb 49 entitats del territori i fins al 2021 s'hi destinarà un pressupost anual d'un milió i mig d'euros. S’ha constituït la Taula d’Empreses de Districte, la primera de la ciutat, com un espai de treball entre l’administració i les empreses per construir projectes de desenvolupament econòmic. I per combatre la precarietat a la feina, al setembre obrirà el nou Punt de Defensa de Drets Laborals que assessorarà persones treballadores sobre els seus drets i deures.

07/03/2018 14:45 h

Districte Sants-Montjuïc

Sants-Montjuïc és el districte amb més superfície destinada a l’activitat industrial (49,2%) i acull més de 1.700 empreses. Però tot aquest potencial econòmic no està repercutint en el veïnat, perquè massa sovint els perfils requerits per les empreses no coincideixen amb els de la gent que viu al barri. A la nova Taula d’Empreses de Sants-Montjuïc de la qual formen part Santiveri, Sertram, Airpharm, Bauhaus, Aigües de Barcelona, Quadis i el Port de Barcelona, entre d’altres es posaran en comú les seves demandes i les necessitats formatives i d’inserció que té el veïnat. Es busca impulsar l’economia a petita escala per generar riquesa i ocupació als barris. Per a això, es vol reconèixer l’aportació dels diferents actors que fins ara no participaven del desenvolupament econòmic dels seus barris, com ara petites entitats, associacions, persones individuals, empreses, comerços, serveis de proximitat, emprenedors o micro i petites empreses, entre d’altres.

Per tal de dinamitzar econòmicament la Marina del Prat Vermell, Barcelona Activa hi oferirà la cartera de serveis de l’Oficina d’Atenció a les Empreses, que s’adaptaran a les característiques i necessitats de la indústria, i es dinamitzaran les naus buides per millorar l’atractivitat del polígon. A més, també s’assessorarà en l’elaboració de plans d’igualtat. I es posaran en marxa programes d’auditoria d’eficiència energètica i de foment de l’economia circular i simbiosi industrial. Per combatre la precarietat laboral a la feina, especialment en l’àmbit de l’economia de les cures, el mes de setembre s’obrirà un Punt de Defensa de Drets Laborals.

Desenvolupament econòmic amb perspectiva de gènere

Impulsats pel Pla de Barris de la mà de Barcelona Activa, enguany a la Marina ja s’han posat en marxa dos nous programes socioeconòmics d’apoderament femení: un per a dones que es vulguin treure el carnet de conduir camions o autocars per tenir oportunitat de treballar a empreses industrials del polígon i un altre “La Marina dona empenta” per a les que tinguin una idea de negoci embrionària i vulguin emprendre per millorar la seva autonomia econòmica. A la Marina també s’ha habilitat un punt d’assessorament de projectes d’economia social i solidària per atendre qualsevol persona que vulgui començar o formalitzar una activitat en aquest àmbit.

Al llarg del 2017, han passat pels diferents serveis d’ocupació de Barcelona Activa un total de 2.630 residents a Sants-Montjuïc, el que representa un 12,8% sobre el total de participants atesos. Es tracta del quart districte en nombre d’usuaris, degut a l’estratègia de territorialització que s’està duent a terme amb la intenció d’acostar els recursos a la gent que té majors dificultats d’accedir al món laboral. Per exemple, el projecte “Treball als Barris” va atendre l’any passat més de 550 persones a la Bordeta, la Marina de Port i el Poble-sec: la meitat portaven més d’un any sense feina i prop del 70% no cobren cap prestació. D’aquestes, el 42% s’ha inserit al mercat laboral després de passar pels diferents serveis d’orientació laboral i formació.

Aquest és el quart Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, dels sis compromesos per a aquest mandat. Properament es presentaran els dos restants, a Horta-Guinardó i a Sant Martí. Per a la resta de Barcelona, Sants-Montjuïc és referent en l’àmbit de l’economia social i solidària, no només pel passat cooperatiu i cooperativista, sinó també per haver estat el focus, en la darrera dècada, de noves maneres de fer i promoure projectes d’aquest àmbit.

Etiquetes associades a la notícia