Un Park(ing)Day dedicat a les illes de calor

L’Aula Ambiental de Districte de Sant Andreu participa de nou en aquesta cita el divendres 15 de setembre

14/09/2023 17:12 h

Districte Sant Andreu

Què és el Park(ing) Day?

Es tracta d’una acció performativa que es va originar a San Francisco el 2005 i que s’ha anat estenent per moltes ciutats del món. A Barcelona, va arribar al 2014 de la mà d’Espai Ambiental Cooperativa (enllaçar: https://espaiambiental.coop/ ) ISGLOBAL (enllaçar: https://www.isglobal.org/ ) i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant aquesta jornada, es reivindica la necessitat de transformar la mobilitat a les nostres ciutats, deixant enrere el cotxe-centrisme i posant al vianant al centre, fomentat la mobilitat sostenible i creant espais amigables per les persones des d’una perspectiva d’urbanisme ambiental i feminista. I com es reivindica? Ocupant per un dia places d’aparcament al carrer i donant vida a l’espai públic.

Aquest any, el Park(ing)Day es celebrarà el divendres 15 de setembre amb la temàtica “Refugis climàtics”. L’Aula Ambiental de Sant Andreu ha decidit enfocar les seves accions parlant d’illes de calor.

Què són les illes de calor?

A les ciutats, on les edificacions són molt denses, la calor és absorbida per les infraestructures, retinguda, i alliberada progressivament. Per aquesta raó, les ciutats atingeixen temperatures superiors als entorns rurals del voltant. Aquest fenòmen és ben estudiat, i es descriu com “illa de calor urbana”.

Quines accions durà a terme l’Aula Ambiental de Sant Andreu?

A la Plaça de la Trinitat, es recolliran dades durant tot el dia per entendre l’evolució de les temperatures al nostre entorn, com es crea el fenòmen de les illes de calor i quines iniciatives existeixen per reduir-lo i evitar-lo.

Quines accions es duran a terme al districte de Sant Andreu?

Totes les accions tindran lloc el dia 15 de Setembre, en aquesta llista podreu trobar la programació que es farà al districte de Sant Andreu.

SANT ANDREU DE PALOMAR

 • Contacontes, de 19 a 20 h (C/ Gran de Sant Andreu, 118). Organitzat per Can Galta: Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu. La Lira: Societat Cultural i Esportiva. Centre Cívic Sant Andreu.

CONGRÉS-INDIANS:

 • BodyPaint, de 18 a 20 h (Carrer de Juan de Garay, 97). Organitzat per l’Espai Jove Garcilaso.
 • Reciclem i fem música!, de 17:30 a 18:30 h (C/ de Felip II, 222). Un taller de creació d’un instrument de percussió reciclat i el seu respectiu taller percussió a càrrec de Siroko (grup de batukada). Organitzat per Can Clariana Cultural i Siroko.

LA SAGRERA

 • Al Carrer de les Açores, 4, coorganitzat pel Casal de Barri Torre de La Sagrera, l’Hortstic (hort de la Nau Bostik), La Sagrera es mou en femení i l’Escola Congrés Indians:
  • Mural col·lectiu amb els alumnes de l’escola, de 10 a 14 h.
  • Xerrada, els refugis climàtics des d’una visió ecofeminista, de 16 a 20 h.
  • Taller de plantes Crasses, de 16 a 20 h.
 • Al Carrer de Berenguer de Palou & Carrer Ferran Turné, coorganitzar per la Nau Bostik i la Torre de la Sagrera:
  • Taller mecànica de bicis per al Bicibus, de 9 a 14 h i de 16 a 17:30 h.
  • Taller Cartells informatius “Aquest aparcament hauria de ser una …?”, de 16 a 17:30 h.
 • Veniu a conèixer l’art i la fabricació digital, vinculat a l’espai de fabricació digital de l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja, de 17 a 19 h (Carrer del Pare Manyanet, 38). Organitzat per l’Escola Superior d’Art i disseny Llotja

TRINITAT VELLA

Per saber-ne més, podeu contactar amb l’Aula a través del correu santandreuambiental@bcn.cat o del telèfon 699 90 23 59