Un pla per al veïnat i contra la gentrificació

09/03/2017 17:47 h

Ajuntament de Barcelona

La lluita en contra de la gentrificació i a favor del dret dels veïns a viure al barri en condicions dignes i assequibles són els objectius principals del Pla de barris del Gòtic sud i del Raval sud. Aquests barris, que són dels que perden més població a l’any, crearan els mecanismes necessaris per dotar-se de condicions dignes i assequibles per viure-hi.

Els projectes motor, les principals mesures incloses dins del Pla de barris, preveuen des de la construcció de nous equipaments que creïn teixit social als barris fins a la millora de les condicions del parc d’habitatge. La recuperació dels edificis de Can Seixanta i del Borsí per al barri, polítiques d’habitatge específiques per al territori i l’habilitació de nous usos al Moll de la Fusta en són les accions més rellevants.

Amb el nom “Viure al barri” s’apleguen tres mesures específiques perquè el veïnat pugui quedar-se a viure al barri en condicions dignes, amb subvencions per a la rehabilitació que continguin clàusules antigentrificació, subvencions per a les finques de màxima complexitat i alta vulnerabilitat i incentius a les mesures antisoroll que incloguin les rehabilitacions.

Can Seixanta, l’antiga casa fàbrica, es convertirà en habitatges públics nous i equipaments per al veïnat, fent una atenció especial als joves i a les entitats que fomentin la transformació i la cohesió social a través de la cultura.

El Borsí es rehabilitarà i s’hi ubicarà la biblioteca pública Andreu Nin, que ja no compartirà espai amb l’Escola Superior de Disseny Elisava, a la Rambla. A més d’acollir la biblioteca, al Borsí també s’establiran equipaments de proximitat per potenciar les xarxes veïnals i els usos relacionats amb els joves, la cultura i la convivència.

El projecte del Moll de la Fusta es coneixerà com “Port(a) veïnal” i planteja guanyar aquest gran espai públic per als veïns amb la finalitat de convertir-lo en espais esportius per a joves, zones de jocs infantils i espais d’oci veïnal i relació comunitària.

La inversió en el Pla de barris al Raval sud i Gòtic sud serà de 22.807.500 euros i inclourà altres accions destacades per recuperar el barri per als veïns, com redissenyar espais, usos i la circulació de la rambla del Raval, les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí o la intervenció a la zona dels jardins de les Voltes d’en Cirés. També es duran a terme diferents accions per enfortir la xarxa veïnal, la salut comunitària i l’activitat econòmica de proximitat.

El Pla de barris és un projecte del Govern municipal que va néixer l’any 2016 i que pretén desfer les desigualtats en els barris més vulnerables de la ciutat. Aquest projecte afecta setze barris i està dividit en deu plans, tres dels quals ja s’estan desplegant.