Un port per a la ciutat i la gent

Un acord amb el Port de Barcelona permetrà reordenar els espais portuaris de la ciutat, limitar i agrupar més lluny de la trama urbana les terminals de creuers i recuperar el front marítim per a l'ús dels veïns i les veïnes. L'Autoritat Portuària de Barcelona es compromet, a més, a prendre mesures per millorar la gestió del trànsit de creuers i reduir l'impacte de les emissions contaminants.

19/01/2018 18:28 h

Ajuntament de Barcelona

El port de Barcelona, amb una superfície de 2.000 hectàrees, que representa un 20% de la superfície de la ciutat, té un impacte social, econòmic i territorial important, així com un fort valor simbòlic i un vincle emocional estret amb els barcelonins i les barcelonines.

L’acord segellat per l’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, inclou diversos pactes que facilitaran la integració de l’àrea portuària a la ciutat i l’ompliran d’activitats culturals i docents, a més de limitar-ne l’ús comercial i garantir un model de gestió sostenible.

“Recuperem més port per a usos ciutadans i l’obrim encara més a la ciutat. Volem un espai endreçat, integrat i més obert perquè els veïns i les veïnes el gaudeixin al màxim”, ha remarcat l’alcaldessa.

Límit a l’activitat creuerista

La ciutat tindrà un topall de set terminals de creuers, que quedaran agrupades al moll Adossat, ubicat davant de Montjuïc, l’ampliació del qual s’accelerarà. L’objectiu és allunyar l’activitat creuerista de la vida urbana i alliberar les Drassanes, el Maremàgnum i el moll de Barcelona per a nous usos públics que encara s’han de concretar.

Això suposa el trasllat per fases de tres terminals de creuers i una de ferris, que es completarà cap a l’any 2026.

El pacte recull també el compromís de l’Autoritat Portuària de Barcelona d’avaluar l’impacte mediambiental del trànsit de creuers i prendre mesures per reduir-ne les emissions contaminants, a més de millorar la gestió del trasllat dels creueristes per evitar la saturació de la part baixa de la Rambla.

Nova Bocana: 14.000 metres quadrats 

L’espai públic de la Nova Bocana, a l’àrea del moll de Llevant, sumarà 14.000 metres quadrats gràcies a la modificació del pla urbanístic, que serviran per ampliar-hi l’activitat cultural i docent i limitar-ne l’ús comercial a un 20% i el de restauració a un 15%.

Entre altres, el futur edifici Pont-Porta-Port inclourà un mirador obert al mar, serveis associats a la marina, centres culturals i espais comercials, i se cediran equipaments a la Facultat de Nàutica, l’Institut de Nàutica de Barcelona i la Creu Roja del Mar.

A més, l’acord també inclou la reforma del passeig de Colom i el Moll de la Fusta per augmentar-ne els espais de verd urbà i dinamitzar la zona perquè els veïns i les veïnes del districte de Ciutat Vella se la facin seva. A curt termini es preveu, com a primera intervenció, la instal·lació de pistes esportives.

Notícies relacionades