Un segle de conservació i difusió del patrimoni cultural català

04/06/2014 21:36 h

Regina Navarro

El 28 de maig del 1914, la Mancomunitat de Catalunya va decidir atorgar caràcter públic i nacional a la Biblioteca de Catalunya, creada set anys abans com a Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans. Un segle més tard, la missió de la institució roman inalterable: conservar el patrimoni cultural català i, a més, difondre’l.

Vídeo ‘Un segle de la Biblioteca de Catalunya’

La col·lecció de la Biblioteca Nacional de Catalunya està formada per qualsevol representació que formi part de la producció bibliogràfica de Catalunya. Fins a 3,7 milions de documents són conservats a l’edifici de l’antic Hospital de la Santa Creu, entre els quals hi ha llibres, revistes, partitures, cartells, mapes, manuscrits antics i moderns, fons personals, documents sonors i audiovisuals, etc. Molts d’ells d’un valor històric incalculable, com les Homilies d’Organyà, el primer text literari escrit en català, ara fa prop de 800 anys, i descobert a principis del segle XX.

Aquesta xifra no té en compte els documents web, aquells que han sorgit originalment a Internet. “Avui en dia no només tenim documents analògics, com llibres i revistes en paper, sinó que també tenim tots els documents nascuts digitals. Hem ampliat el ventall de tipus de patrimoni del qual hem de tenir cura”, explica la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

La digitalització de documents ha servit per obrir el fons de la biblioteca a nous públics amb perfils diversos. Fins a un milió de persones consulten l’arxiu cada any a travès d’internet, mentre que els usuaris presencials estan estabilitzats en uns 50.000 anuals segons els càlculs de la institució.

Un segle d’història documental durant el qual els objectius de la institució, com els de totes les biblioteques nacionals, han estat sempre els mateixos: conservar i difondre el patrimoni cultural català.

“El futur que desitgem per a la biblioteca és que celebri 100 anys més vegades. Per a un país i una cultura, és bàsic tenir institucions nacionals, que facin aquest paper d’identificació, recollida, conservació i difusió arreu del món. Esperem una biblioteca sòlida, consolidada i que ocupi un lloc rellevant en el imaginari de tothom, a Catalunya i al món”, ha finalitzat la directora Serra.

Més informació:

– Web de la Biblioteca Nacional de Catalunya
– Tresors de la Biblioteca de Catalunya