Un trampolí cap a la reinserció laboral

29/02/2016 08:30 h

Alba Rodríguez

Un total de vint persones, entre paletes i jardiners, participen en un dels plans d’ocupació que impulsa l’Ajuntament de Barcelona a Nou Barris. Tots ells són aturats de llarga durada i tenen més de 40 anys. Gràcies a aquest impuls, tornen a treballar i reben formació.

Al barri de Ciutat Meridiana el veïnat ja coneix i valora la feina dels “ecopaletes” i els “ecojardiners”. Fan tasques de manteniment i de millora dels equipaments de la zona, així com treballs més puntuals en carrers, places i jardins. En total són vint persones, que tenen en comú que fa temps que no treballen, tenen experiència laboral i superen els 40 anys.

Aquestes persones participen en un dels plans d’ocupació municipals que executa Barcelona Activa, el qual els permet tornar a ser actius en la seva professió i rebre un sou durant sis mesos: “Vaig estar temps sense tenir feina, i aquest programa m’ha donat l’oportunitat de tornar a entrar al mercat de treball”, explica l’auxiliar de paleta i actual “ecopaleta” Manuel Ribas.

L’arquitecte que supervisa el pla d’ocupació, Àngel Bardia, valora molt positivament el doble benefici del programa: “La feina de rehabilitació que fem al barri permet millorar la qualitat de vida dels veïns, d’una banda, i que els participants puguin incorporar-se un altre cop al món laboral, de l’altra.”

El programa també inclou sessions de formació per ampliar les competències dels treballadors, en què s’incorporen conceptes com eficiència energètica i gestió de residus. Un dels temes estrella és la fabricació digital; la formació en aquesta matèria es fa en una instal·lació idònia: l’Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana. “Esperem que les formacions ens serveixin per trobar feina en el sector de la construcció o en un altre sector”, explica, encoratjat, un dels participants, Juan Antonio Álvarez. Segons Barcelona Activa, l’índex d’inserció de les persones inscrites als plans d’ocupació se situa entre el 45% i el 50%.