Una ciutat oberta, d’èxit i cohesionada per no deixar a ningú enrere

Barcelona viu un nou impuls malgrat les dificultats, mostra del fet que és una ciutat d’èxit, capdavantera, de talent i que, alhora, no vol deixar a ningú enrere. L’alcaldessa, Ada Colau, ha repassat a Fórum Europa de Nueva Economía la situació actual, les principals fites del mandat i el valor de la ciutat per desbloquejar la situació política.

24/05/2018 16:32 h

Ajuntament de Barcelona

La ciutat no s’atura

VÍDEO. Ada Colau: “No només la ciutat funciona, no només la ciutat no s’ha aturat, sinó que viu un nou impuls. Volem atreure talent i inversió productiva, però no la inversió especulativa.”

Barcelona és la cinquena ciutat d’Europa pel que fa a la creació d’empreses emergents. Aquest fet és només una mostra d’un potencial econòmic que ha pogut superar les dificultats del darrer any, amb l’atemptat a la Rambla i el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha repassat els darrers anuncis d’empreses que s’instal·laran a Barcelona, com el centre de Facebook per lluitar contra les notícies falses, la plataforma de Lidl de comerç electrònic, Satalogic o la primera seu de Moodle a Europa.

Tots aquests són exemples d’inversions productives, ben diferents d’un dels problemes que agreugen l’accés a l’habitatge, els fons especuladors, tal com ha apuntat l’alcaldessa: “Volem atreure inversió, però no qualsevol, els fons d’inversió que expulsen els veïns i les veïnes de casa seva no els volem.”

“Barcelona és una ciutat oberta al món, una ciutat segura, amb cohesió social, forta perquè té uns valors i un projecte comú“, ha posat de manifest Colau per explicar l’atractiu de la ciutat.

La reacció exemplar de la ciutadania a l’atemptat de la Rambla s’explica perquè la ciutat prioritza la cohesió social. La resiliència de la ciutat s’explica perquè els veïns i veïnes volen una ciutat cohesionada”, ha exemplificat l’alcaldessa.

Balanç de tres anys

VÍDEO. Ada Colau: “No només hem desencallat temes històrics pendents, com la Model o les obres de les Glòries, també estem parlant d’estratègies de transformació de la ciutat real, la ciutat metropolitana.”

El tancament de la presó Model i l’obertura de l’equipament a l’Eixample i a la ciutat. L’arribada, prevista per a aquest mateix any, del metro a la Marina, una vella reivindicació veïnal. El nou impuls a les obres de les Glòries, judicialitzades i amb un nou concurs en marxa i les obres represes. L’acord amb el Barça per a l’obertura de tot l’entorn del Camp Nou a les Corts. Una ordenança de terrasses acordada amb el Gremi de Restauració i associacions de veïns. La represa de les obres a la Sagrera després d’haver estat encallades durant quatre anys.

Coincidint amb els tres anys de les eleccions municipals del 2015, que es compleixen aquest 24 de maig, Colau ha enumerat algunes de les principals fites del mandat i ha posat l’accent en les estratègies a llarg termini. En primer lloc, l’estratègia de l’eix Besòs, on es concentra més població de tot el país i que és fruit de la col·laboració amb els municipis dins la influència del riu. És en els barris del Besòs on el Pla de barris té més incidència, a més de la resta de barris més vulnerables de la ciutat.

En segon lloc, l’estratègia del Llobregat, on hi ha la principal plataforma logística i econòmica del país formada per la Zona Franca, l’aeroport i el port, és de les darreres actuacions anunciades a llarg termini. L’objectiu és millorar-hi les condicions econòmiques, d’habitabilitat i de sostenibilitat.

En aquests tres anys també s’ha donat un nou impuls a la renovació i millora del litoral —gràcies als grans acords amb el Port de Barcelona— per reordenar tot l’espai, obrir-lo a la ciutat i allunyar-ne les terminals, i també al nou pla de millora del Port Olímpic.

Dret a l’habitatge

VÍDEO. Ada Colau: “Regular les pujades abusives del lloguer i lluitar contra el narcotràfic, reptes de ciutat que només són assolibles des del diàleg i el consens.”

Mereix una menció a part el Pla pel dret a l’habitatge, un pla “absolutament necessari després de dècades d’endarreriment”, segons Colau. Avui a Barcelona s’està construint més habitatge públic que mai, gràcies gairebé exclusivament a l’Ajuntament, el qual no té la competència en aquesta matèria.

En aquest sentit, Colau ha explicat l’efecte negatiu que pot tenir la nova bombolla del lloguer: “Les greus conseqüències de la dificultat de l’accés a l’habitatge no només afecten les famílies vulnerables, sinó també les classes mitjanes i la nostra gent jove, que ha de marxar. Regular l’accés a l’habitatge és també una qüestió econòmica, per la pèrdua de talent jove.”

Barcelona al centre per sortir del bloqueig

Amb la mirada posada a les eleccions del 2019, Colau ha reclamat que els comicis vagin sobre Barcelona, centrar el debat en la ciutat per desbloquejar la situació política. Al mateix temps, però, ha demanat “baixar la bandera de campanya” per afrontar el problema de l’habitatge i la lluita contra el narcotràfic.

Més informació

Notícies relacionades