Una dècada de pla comunitari a la Barceloneta

27/01/2016 08:25 h

Susagna Alcón

Veïns, entitats, comerços, empreses i administracions celebren plegats 10 anys d’esforç conjunt. Durant aquest temps, entre tots han detectat les problemàtiques del barri, els han buscat solucions i també han engegat projectes que en milloren la situació, com “Barceloneta, proa a la mar”, que fomenta l’ocupació i el desenvolupament local.

El Pla comunitari de la Barceloneta ha arribat als 10 anys de vida, fruit d’un treball en xarxa del veïnat, les associacions, els comerços, els serveis i les administracions, que treballen conjuntament per millorar la qualitat de vida al barri. Tal com explica una de les treballadores comunitàries, Anna Lite: “És una manera de detectar entre tots junts quins són els problemes del barri; però també, tots junts, de buscar respostes i solucions a aquestes problemàtiques.”

Sota el paraigua del Pla comunitari, han engegat projectes com “Barceloneta, proa a la mar”, que promou la formació, l’ocupació i el desenvolupament socioeconòmic del barri; “EntreNosaltres”, que treballa la prevenció, l’orientació i el suport als addictes i als seus familiars, o “Bon veí, bon profit”, una xarxa comunitària que dóna resposta a les necessitats alimentàries de les famílies que travessen una situació de precarietat.

Entre tots, més forts, més creatius i més resolutius

En aquest sentit, Luis Monzón, president de l’Associació Barceloneta Alerta, explica: “La gent del barri sap que es pot agrupar, desenvolupar i proposar totes les inquietuds que sorgeixin.” De fet, assegura: “Som molt inconformistes, sempre en volem més. Mai ens podem donar per satisfets, perquè sempre hi ha més problemes a resoldre.” Tot i això, el balanç d’aquests anys és positiu, especialment en la suma de capacitats.

Segons Maria Josep López, presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta: “El Pla comunitari ha significat moltíssim, perquè hem prosperat molt en diferents projectes i sempre buscant coses bones per al barri.” I conclou: “En el moment en què ens vam unir, vam veure que junts aconseguíem moltes més coses, treballàvem més i, sobretot, hi havia moltes més idees. Tot això ha fet que el barri es torni a unir, que tiri endavant moltes coses i que se’ns escolti a l’Ajuntament.”

D’altra banda, la regidora de Ciutat Vella i alhora de Participació i Districtes, Gala Pin, coincideix a remarcar el caràcter participatiu i mancomunat del Pla comunitari: “Són els veïns els qui proposen de quina manera s’ha de fer, com i a què s’ha de donar resposta. Crec que aquesta és una perspectiva que hem de recuperar i de la qual hem d’aprendre molt com a administració.”