Una exposició de la Model recull les 160 plaques d’habitatge franquistes retirades

Divendres, 15 de març, s’obre al públic a la Model “Deconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura a Barcelona”, que recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, entre les quals destaquen les més de 160 plaques d’habitatge que s’han retirat als darrers anys. La instal·lació es podrà visitar els divendres, de 15.00 a 18.00 hores, i els dissabtes, de 10.00 a 18.00 hores, fins al 15 de juny de 2019.

12/03/2019 17:27 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu és interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista i veure, mitjançant una cartografia interactiva, on s’ubicaven gran part de les plaques d’habitatge al territori, a més d’identificar diversos espais de repressió i control o monuments i nomenclàtor del franquisme.

Els autors parteixen de l’ús jeràrquic de control territorial que el franquisme va imposar mitjançant aquests elements a l’espai públic i que, tot i que haurien d’haver-se erradicat totalment amb la posada en marxa de la Llei de la memòria històrica del 2007, molts encara són ben presents o ho han estat fins fa poc.

L’exposició és una idea original de Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM), i Núria Ricart, professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i ha estat promoguda pel comissionat de Programes de Memòria.

Etiquetes associades a la notícia