Una gran coberta verda experimental al Museu de Ciències Naturals

La coberta Terrat Viu, instal·lada al Museu de Ciències Naturals, situat al Fòrum, és un gran espai experimental de 7.100 metres quadrats amb tres grans prats mediterranis de plantes anuals, i tres tipus de llacunes d’aigua dolça amb vegetació autòctona. La ciutadania podrà visitar aquesta gran àrea, que també servirà per conèixer quines espècies són més adients per a les cobertes verdes i els terrats sostenibles de Barcelona.

27/06/2020 12:23 h

Ajuntament de Barcelona

És la primera coberta verda d’aquest tipus que s’instal·la a la ciutat, i les persones que la visitin podran conèixer quin tipus de vegetació autòctona és adient per a la ciutat i quines espècies creixien a Barcelona abans de la industrialització i l’ampliació urbanística del municipi. En una part del terrat també s’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques per nodrir el museu d’energia renovable.

Quin tipus de vegetació trobareu al Terrat Viu?

En accedir a la coberta, trobareu una exposició introductòria i una gran jardinera amb les plantes més freqüents del litoral barceloní, i també herbes subtropicals i plantes enfiladisses com el gessamí d’estrella (Trachelospermum jasminoides).

Prats de plantes anuals: són herbes que germinen, floreixen i moren cada any i que sobreviuen l’estiu sec i calorós en forma de llavors, com el boixac de camp (Calendula arvensis).

Prats amb plantes bulboses: sobreviuen als estius calorosos de la Mediterrània gràcies a gemmes en forma de bulb soterrades a pocs centímetres. És el cas del safrà (Crocus sativus).

Prat amb plantes anuals resistents a la salinitat del mar, per exemple, el violer de Maó (Malcomia maritima).

I a les llacunes hi podreu veure les plantes més típiques dels llocs humits, com els estanys i vorals dels rius, on creixen herbes com l’orella de llebre (Alisma plantago-aquatica), el nenúfar groc (Nuphar lutea) o la lisimàquia (Lysimachia vulgaris).

Més verd en la lluita contra l’emergència climàtica

La implementació de cobertes verdes és una de les mesures incloses en el pla Clima, el Pla del verd i la biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’impuls a la infraestructura verda urbana per aconseguir una ciutat més verda, sostenible, saludable i habitable, que millori la qualitat de vida dels veïns i les veïnes.

L’increment de cobertes verdes a la ciutat complementa altres mesures de foment del verd, també recollides en la Declaració d’emergència climàtica, com impulsar corredors verds, naturalitzar els espais o crear més parcs i jardins públics.

Etiquetes associades a la notícia