Una lupa ciutadana per auditar l'acció de govern

Es posa en marxa una eina digital perquè els veïns i les veïnes de la ciutat puguin seguir els avenços del Programa d'acció municipal (PAM) i dels programes d'actuació dels districtes (PAD). Aquesta iniciativa innovadora permet fer un altre pas endavant cap a la transparència i la rendició de comptes.

09/03/2018 13:18 h

Redacció

Aquesta aplicació permet realitzar el seguiment quantificat del grau d’execució de les més de 1.400 actuacions recollides en aquests plans municipals, dividits en gairebé 4.000 projectes concrets. Alhora, els col·lectius, les entitats o les persones que van col·laborar en l’elaboració dels documents durant el procés participatiu poden seguir el recorregut de les seves propostes i de les accions corresponents.

L’exercici respon a la voluntat del Govern municipal de facilitar iniciatives que fomentin la transparència i de permetre que la ciutadania pugui auditar l’acció municipal. Si bé existeixen iniciatives similars en d’altres ciutats, cap d’elles no és tan exhaustiva com la que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona.

L’eina està disponible a la plataforma Decidim Barcelona, l’entorn digital a través del qual es gestionen tots els processos participatius impulsats per l’Ajuntament i que es va estrenar el 2016 recollint les propostes ciutadanes per definir el PAM i els PAD d’aquest mandat.

Democràcia i tecnologia

El disseny del PAM i dels deu PAD es va realitzar durant el 2016 anteposant la participació ciutadana i l’impuls de les noves tecnologies, en un format híbrid entre la participació presencial i la digital, amb l’objectiu de garantir-ne la transparència i la traçabilitat.

Així, durant dos mesos 39.049 veïns i veïnes de la ciutat —24.028 dels quals mitjançant la plataforma de participació digital Decidim Barcelona— van poder fer propostes per orientar l’acció del Govern municipal. Es van recollir 10.860 propostes, 1.300 de les quals van partir del mateix Ajuntament, mentre que 9.560 van ser fruit de la participació de la ciutadania. Més d’un 70% de les propostes van ser recollides en el document i es van traduir en 1.400 actuacions concretes.

Fins al gener del 2018 el grau d’execució del PAM reflectit en l’eina de seguiment ha estat del 65,5%, mentre que els programes d’actuació dels districtes reflecteixen una mitjana d’execució del 69,16%: Ciutat Vella, 76,2%; l’Eixample, 72%; Sants-Montjuïc, 64,6%; les Corts, 77,5%; Sarrià – Sant Gervasi, 66,1%; Gràcia, 64,4%; Horta-Guinardó, 67,5%; Nou Barris, 64,7%; Sant Andreu, 66,7%, i Sant Martí, 71,9%.

Etiquetes associades a la notícia