Una nova biblioteca per a Barcelona, central i de dimensió metropolitana

Serà de titularitat estatal, estarà situada al costat de l'Estació de França i tindrà més de 16.000 metres quadrats.

07/12/2022 09:08 h

Ajuntament de Barcelona

futura Biblioteca Pública de l'Estat a BarcelonaEstan a punt de començar les obres de la futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona. El Ministeri de Cultura i Esports ha anunciat que els propers dies s’iniciaran les feines de demolició de l’edifici actual, situat al costat de l’Estació de França –el solar el va cedir l’Ajuntament de Barcelona el 2004–, i el 2023 començarà pròpiament la construcció, segons el calendari acordat per la Comissió de Seguiment, de la qual en formen part el Ministeri, l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya.

La biblioteca, d’acord amb el sistema bibliotecari de Catalunya (Llei 4/1993, de 18 de març), tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, com també una dimensió metropolitana, com a central de la demarcació de Barcelona. L’edifici tindrà una superfície de 16.000 metres quadrats útils i capacitat per acollir uns 600.000 volums. Segons el Ministeri, serà la biblioteca pública estatal amb més inversió de les construïdes fins ara, amb una inversió d’1,4 milions d’euros. En roda de premsa, Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esports, ha posat en valor el futur equipament cultural de la ciutat: “Posarem a disposició de la ciutadania de Barcelona una biblioteca dissenyada i equipada per al segle XXI”, ha manifestat. A la presentació del projecte també hi han intervingut la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i l’arquitecte del projecte, Josep Maria Miró i Gellida.

Els espais de la futura biblioteca, de titularitat estatal i gestió transferida a la Generalitat de Catalunya, es dissenyaran amb criteris d’accessibilitat, adaptabilitat, confortabilitat, sostenibilitat i eficiència energètica. A la part destinada al públic, es disposarà de sales de lectura, sales d’informació, sala d’accés al fons general i especialitzat, fons infantil i juvenil, sala de premsa diària, sala d’actes, sales multifuncionals, punts d’accés a internet, màquines d’autopréstec, zona de descans, exposicions, cafeteria-llibreria, auditori i zona d’aparcament. A les zones d’accés restringit, hi haurà espais de treball i dipòsits especialitzats per a la conservació de les obres ingressades per dipòsit legal corresponents a les obres editades a la província de Barcelona.

La previsió és que la construcció s’acabi l’any 2027.

Etiquetes associades a la notícia