Una vintena de mesures per protegir i promoure els comerços emblemàtics

La Mesura de govern per a la preservació i la promoció dels establiments comercials emblemàtics a Barcelona 2021-2024 recull divuit mesures amb la voluntat de convertir aquest tipus de comerç en una palanca de canvi per projectar al món la singularitat i la riquesa del teixit comercial de la ciutat, un model que afavoreix la convivència i la cohesió social als barris.

23/02/2022 15:40 h

Ajuntament de Barcelona

Altres objectius d’aquesta mesura de govern, que es presentarà al Consell Plenari Municipal de divendres, són els següents:

  • Posicionar Barcelona com a referent de preservació del comerç emblemàtic a través de polítiques locals de tipus jurídic, de dinamització comercial i de promoció, que es concretaran en un full de ruta.
  • Articular mitjans i eines per conèixer la situació dels establiments emblemàtics de manera objectiva, sistemàtica i rigorosa a l’hora d’impulsar les polítiques municipals.
  • Fer partícips els establiments emblemàtics de les polítiques municipals sobre el comerç de proximitat per tal de garantir-ne la competitivitat.
  • Avançar en la professionalització del sector i en la digitalització, a través de la formació i amb assessorament jurídic i legal i acompanyament en la gestió de l’activitat econòmica. Del 2016 al 2021, el 46% dels establiments emblemàtics van fer activitats formatives. La participació del comerç es garanteix amb els programes municipals de digitalització del comerç, subvencions o el BCNMarketplace.

Línies d’actuació basades en la preservació, la promoció i la competitivitat

Les mesures responen a tres línies d’actuació: la preservació, la promoció i la competitivitat. Pel que fa a la primera, es plantegen canvis legislatius per declarar les activitats d’aquests locals patrimoni cultural immaterial i fer obligatori que les persones propietàries avisin de qualsevol canvi en la titularitat o l’activitat. També es crearan programes de subvencions per fomentar la rehabilitació d’establiments emblemàtics, i s’estudiarà la creació d’un servei de mediació amb el suport de Barcelona Activa.

Les actuacions per a la línia de la promoció seran la continuïtat del programa Va passar aquí, de Betevé, i la incorporació dels codis QR a cada establiment per permetre l’accés al programa a través del mòbil. A més, s’ha editat la guia de butxaca Emblemàtics Barcelona i s’ha donat suport a l’edició del llibre Comerços emblemàtics de Barcelona.

També es preveu un programa sobre comerç a les escoles utilitzant la iniciativa Geoemblemàtics, visites guiades virtuals i presencials, la promoció de la Ruta dels Emblemàtics, circuits turístics i activitats de valor turístic i l’organització d’una trobada nacional o internacional de governs municipals i entitats representatives de diverses ciutats per intercanviar el coneixement i l’experiència en accions de promoció i preservació dels establiments emblemàtics.

La gran majoria d’establiments emblemàtics, a Ciutat Vella i l’Eixample

La radiografia dels comerços emblemàtics revela que, dels 209 que estan classificats com a tals a Barcelona, quasi la meitat són a Ciutat Vella i un terç a l’Eixample. En el 60% dels establiments s’hi han fet intervencions posteriors a la construcció i han perdut la coherència unitària inicial genuïna, tot i que mantenen elements o conjunts patrimonials d’interès singular, i la meitat són establiments dels sectors de la salut i la restauració.

Si voleu saber més sobre iniciatives vinculades al comerç, feu clic aquí.

Notícies relacionades