Una visita per l’escola dels millors pintors catalans

17/11/2014 08:35 h

Regina Navarro

La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi amaga una col·lecció d’obres d’antics alumnes com Marià Fortuny o Frederic Marès.

A la segona planta de la Casa Llotja de Mar s’ubica la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Es va fundar l’any 1775 sota el nom d’Escola Gratuïta de Disseny amb l’objectiu d’oferir una formació reglada en pintura i escultura als joves barcelonins. La ciutat no tenia estudis superiors per culpa de la desaparició de la Universitat de Barcelona després de la Guerra de Successió. “Us heu d’imaginar aquesta sala com aules de dibuix, pintura i escultura on artistes reconeguts com Frederic Marès, Marià Fortuny i, fins i tot, Picasso van ser alumnes en el seu moment, que estaven aprenent”, explica la directora del programa Cases Singulars i guia de la visita, Laura Pastor.

El primer museu d’art de Catalunya

A part de les tasques docents que s’hi feien, l’Escola també va obrir al públic la seva col·lecció artística, a principis del XIX, i va esdevenir així el que es considera el primer museu d’art de Catalunya.

L’any 1900 van ressorgir les universitats barcelonines i l’acadèmia va perdre, en part, la seva raó de ser principal. Tot i així, entre les seves parets se segueixen conservant multitud de treballs d’alumnes, com una escultura de Sant Jordi de Frederic Marès o una col·lecció de dibuixos de cossos nuus de Marià Fortuny.

Un espai encara desconegut

La visita s’emmarca dins el programa cultural Cases Singulars, que pretén fer conèixer a la ciutadania tots aquells espais que tenen un alt valor històric i cultural, però que, en canvi, no són populars entre els circuits turístics. La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi també es pot visitar individualment tots els dies laborables. L’entrada és gratuïta i s’accepten donacions.